Normaal gesproken drink ik m’n koffie het liefste zo heet mogelijk, maar heel af en toe laat ik me verleiden door iets kouds zoals deze koffie granita!

Granita is een gedeeltelijk bevroren dessert van suiker, water en andere toppings naar keuze. Waar granita verschilt van bijvoorbeeld ijs of sorbetijs is in de structuur. De structuur van een goede granita is vaak wat korrelig. Dit komt omdat je de granita steeds deels laat bevriezen en vervolgens weer door elkaar roert. Hierdoor krijg je kleine ijskristalletjes die een enorme smaakexploisie zijn. Je kan granita in allerlei verschillende smaken maken. Ik vind granita’s gemaakt van fruit (kersen en limoen bijvoorbeeld) heerlijk, maar ook deze koffie variant is een echte aanrader!

 

Wat heb je nodig (voor 4-6 personen)

  • 400 ml sterke koffie (sterker dan je hem normaal zou drinken
  • Ongeveer 4 eetlepels basterdsuiker
  • Een flinke portie geduld
  • Eventueel wat (slag)room, of mascarpone of iets dergelijks voor erop

 

Hoe maak je het?

  1. Het maken van granita is niet moeilijk, maar vergt wel wat tijd en geduld. Zet je koffie en roer de suiker erdoor. Ik raad je aan dit in stapjes te doen en tussendoor de koffie goed te blijven proeven, om te zorgen dat het niet te zoet word. Je kan overigens ook andere suiker gebruiken dan basterdsuiker, maar basterdsuiker geeft de granita meer diepgang qua smaak dan bijvoorbeeld kristalsuiker of rietsuiker. Dat gezegd hebbende, is er wel iets waar je rekening mee moet houden: Wanneer een product warm is proef je de smaak ervan veel beter. Wanneer iets heel koud is proef je het suiker wat erin zit dus wat minder. Proef maar eens het verschil tussen een bevroren waterijsje en een gesmolten waterijsje. Het gesmolten ijsje is mierzoet, terwijl het bevroren ijsje minder zoet is. Ik houd totaal niet van zoete koffie, maar gebruik wel 4 eetlepels suiker voor de granita, ten eerste omdat de ergste zoetigheid wegvalt met het bevriezen. Ten tweede omdat het toch een dessert is en daarom wel een klein beetje zoet mag zijn. Belangrijk is in ieder geval om hierbij je eigen smaak goed aan te houden, als jij 4 eetlepels te veel vind, gebruik dan vooral minder suiker, en vind je het nog steeds te bitter na de 4 eetlepels, voeg dan ook zeker wat suiker toe.
  2. Als je de suiker goed door de koffie hebt geroerd, kan je het mengsel in een diepvries-bestendige afsluitbare bak doen. Zet deze bak in de vriezer en roer een keer per uur met een vork de boel door elkaar. Afhankelijk van je vriezer kan het wat langer of wat korter duren, maar ik zou zeggen dat de granita minimaal 5 uur in de vriezer moet staan. Zodra je merkt dat het mengsel echt aan het bevriezen is kan je met je vork als het ware krassen maken op het ijs. Hierdoor wordt de granita wat luchtiger. Ook als je denkt dat de granita misschien iets te hard bevroren is, is er nog niks aan de hand. Je kan altijd met je vork weer krassen over het ijs, waardoor je de kristalletjes weer loskrast.
  3. Serveer de granita eventueel met wat room of mascarpone, maar ook zonder is deze granita heerlijk. Voor de foto probeerde ik très chique een quenelle te maken, maar omdat ik dat nog steeds niet kan heeft mam dat voor me gedaan! #supermam #eerstehulpbijalleproblemen

Liefs!

 

 

Advertentie