Hoewel ik met mooi weer het liefste bbq, wil ik ook af en toe een beetje afwisseling. Bovendien is het met heel warm weer ook niet altijd even lekker om met je snufferd boven hete kooltjes te hangen. Maar om nu alleen maar salades of gazpacho te eten is ook zo saai, dus ik heb iets nieuws voor je:  Salmorejo!

Salmorejo lijkt stiekem nog best wel wat op gazpacho, maar is wat sterker van smaak. Dit komt doordat er bij de bereiding van salmorejo eigenlijk geen water te pas komt. Zowel gazpacho als salmorejo komen uit Andalusië, maar salmorejo komt van origine specifiek uit Cordoba.

Andere mensen zeggen dat salmorejo z’n oorsprong vind in de Romeinse tijd. Het schijnt namelijk dat er boeren uit Sevilla tijdens hun lunch knoflook, olijfolie en brood vermaalden en dat opaten om weer op kracht te komen voor de rest van de dag.  Dit goedje noemde ze Salmorium. Toen de Romeinen Sevilla veroverde leerden ze het goedje kennen en namen ze het over. Toen de tomaten vele jaren later hun intreden deden vanuit Amerika werden deze ook vermengd met het goedje en zo ontstond de salmorejo die wij nu kennen. Tot zo ver de geschiedenis les van vandaag.

Eigenlijk moet je salmorejo natuurlijk met allemaal verse ingrediënten maken, maar ik heb zelf met deze hitte erg weinig zin om tomaten te ontvellen, dus hieronder vind je de easy peasy variant voor salmorejo!

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 1 ciabattina (een derde van een ciabatta kan ook)
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels rode wijn-azijn (of sherry azijn, wat jij zelf het lekkerste vind)
 • 1,5 eetlepel olijfolie
 • Eventueel peper en zout

Ter garnering:

 • 2 gekookte eieren
 • Serrano ham
 • Eventueel wat extra olijfolie en rodewijn-azijn

Hoe maak je het?

 1. Scheur de ciabatina in stukjes en gooi deze samen met de knoflook, de tomaten (houd het sap even apart), de rode wijn azijn en de olijfolie in een blender en maal alles fijn tot een smeuïg geheel. Als je wilt kan je de salmorejo met het sap uit de blikken tomaat wat vloeibaarder maken. Zet de Salmorejo even in de koelkast zodat alles goed kan trekken
 2. Kook de eieren hard en scheur de serrano ham. Pel de eieren als ze hard gekookt zijn en snijd ze in stukjes.
 3. Serveer de salmorejo in kleine kommetjes, het is best machtig, en garneer de koude soep met eieren, stukjes serrano ham en sprenkel er eventueel nog wat olijfolie, peper en rode wijn-azijn over.

Liefs!!

 

Oh trouwens, ik heb er een portie aanduiding voor 4 personen bij geschreven, dit is als je alleen de soep als hoofdgerecht serveert. Als je het als voorgerecht serveert kan je er wel 8 kommetjes mee maken, de soep is namelijk best wel vullend. Maar wat ik zelf eigenlijk het leukste vind is om de salmorejo als een soort tapa te serveren. Als je kleine glaasjes hebt kan je salmorejo er in doen en het ei en de ham eroverheen sprenkelen, maar het is ook heel leuk om bijvoorbeeld een kwarteleitje en een beetje van de ham aan een tandenstoker te prikken en die erbij te serveren.

Advertentie