In eerste instantie wilde ik dit gerechtje noemen naar wat het daadwerkelijk is: zoetzure kip. Maar omdat de saus best wel plakkerig is, vond ik de naam sticky chicky een stuk leuker ­čÖé

Maar eerst shame on me! De laatste tijd moest ik een beetje prioriteiten stellen, waardoor mijn blogje een beetje naar de achtergrond verdween. Nu ben ik de komende tijd nog steeds immens druk dus zullen er waarschijnlijk geen regelmatige updates zijn, maar dat houdt het verrassingseffect er wel in als er wel een post online staat, dus dat is in ieder geval iets. Maar goed, nu weer terug naar de orde van de dag: sticky chicky.

Zoals ik wel vaker heb vermeld is het lievelings eten van the boyfriend noodles, of nou ja eigenlijk is het biefstuk, maar noodles hebben een goede tweede plek. Laatst wilde ik noodles maken, maar waren werkelijk alle ingredi├źnten daarvoor uitverkocht in de supermarkt waar ik altijd mijn boodschappen doe. Dus besloot ik een ander receptje met noedels te maken. Ik maak dit niet al te vaak, omdat je voor dit recept ma├»zena gebruikt en dat vind ik echt verschrikkelijk aanvoelen. Maar de smaak van deze kip-saus combinatie is fantastisch, zo lekker dat ik het voor deze ene keer niet erg vond om met ma├»zena te werken.

In dit recept frituur je de in maïzena gepaneerde kip. Als je niet wilt frituren kan je de kip gewoon bakken of grillen. Houd er dan wel rekening mee dat de saus niet zo goed aan de kip blijft plakken. Het korstje dat je met het frituren maakt, neemt de saus als het ware op, en zonder korstje zakt de saus als het ware van de kip af. Bijkomend voordeel van bakken of grillen is overigens wel dat je dan niet met maïzena hoeft te werken.

Zelf serveerde ik deze keer de kip met geroerbakte noedels met wat groente erdoor, maar je kan de kip ook los serveren als borrelhapje. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de saus best wel sterk van smaak is. Ik raad je, als je dit als hoofdgerecht maakt, echt aan om de noedels of rijst of waar je de kip ook maar mee serveert neutraal te houden. Ik heb een keer een dubbele hoeveelheid saus gemaakt, zodat ik het ook door de noedels kon roeren, maar dat was echt te veel van het goede, dus doe dat niet. Trust me.

Wat heb je nodig?

Voor de kip:

 • 2 grote kipfilets (ongeveer 450 gram)
 • Peper, zout, cayenne peper
 • 2 eieren
 • 60 gram ma├»zena
 • Olie om in te bakken/frituren

Voor de saus:

 • Wat olie om in te bakken
 • 2 tenen knoflook
 • 180 ml appelcider azijn
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 60 ml ketchup (is ongeveer 6 eetlepels)
 • 100 gram suiker
 • Eventueel wat sesamzaadjes en/of wat bosuitjes

 

Hoe maak je het?

 1. Snijd eerst de kipfilets in hapklare blokjes. Meng ondertussen de maïzena met de peper, zout en met wat Cayenne peper. Klop in een apart schaaltje de twee eieren los. Doe de kipfilet blokjes bij de maïzena en roer alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat elk blokje kipfilet volledig in de maïzena zit.
 2. Verwarm flink wat olie in een pan. Je gaat de kip hierin bakken/frituren dus het is belangrijk dat er echt een flinke laag olie in de pan staat. Als de olie warm is kan je per kipstukje het stuk kip door het ei halen (zorg er ook hier weer voor dat er overal ei zit) en leg het stukje dan rustig in de pan met olie. Herhaal dit tot de pan vol zit, maar de kipstukjes nog wel wat ruimte hebben. Draai de kipstukjes af en toe en bak ze goudbruin. Als het goed is, is de kip gaar tegen de tijd dat het korstje goudbruin is. Heb je nu hele grote stukken kip gesneden, check dan wel even goed of de kip goed gaar is. Zo niet kan je ze of iets langer bakken, of nog even door laten garen in een voorverwarmde oven.
 3. Als je alle kipblokjes gefrituurd hebt kan je beginnen aan de saus. Verhit hiervoor eerst een klein beetje olie in een andere pan en snipper de knoflook. Roer de sojasaus, de azijn, de ketchup en de suiker alvast door elkaar. Bak de knoflook eventjes en voeg vervolgens de saus toe aan de pan. Verwarm het geheel zachtjes en laat het even inkoken. Voeg de gefrituurde kip toe en schud alles goed door elkaar zodat de saus goed rond de kipstukjes zit. Ik serveerde de kip zelf met noodles, maar ook als borrelhap doen ze het goed. Strooi er dan in ieder geval wat sesamzaadjes en eventueel wat ringetjes bosui overheen. De bosui was ik vergeten voor de foto OEPS, maar is wel echt een toevoeging, omdat het een frisse noot aan het receptje geeft.

Liefs!!

Advertentie