Met een saus, of chutney kan je een gerecht vaak net iets extra’s geven. Zo ook met deze super simpele tomatenchutney.

Ik ben begonnen met het maken van deze chutney omdat ik een keer wel zin had in een tomatensaus bij m’n tosti, maar geen ketchup wilde. #firstworldproblems. Deze chutney pakte enorm goed uit en sindsdien ben ik fan en smeer ik hem overal op.

Chutneys komen van origine uit de Indiase keuken en word gebruikt om bijvoorbeeld curry’s op smaak te brengen. Ze worden gemaakt door vruchten (tomaat is ook een vrucht) te combineren met specerijen en het geheel te koken. Easy does it.

De Europeaanse chutneys die wij hier kennen zijn overigens wel wat anders dan de originele Indiase  chutneys. De Indiase chutneys worden namelijk vers gemaakt om direct op te eten en de chutneys die wij hier kennen zijn over het algemeen wat langer houdbaar.

Geen probleem want van deze tomatenchutney maak je zo’n 500 ml chutney, dus dat is of 1 grote pot of meerdere kleinere potjes. In de kleine potjes is de chutney ongeveer weken houdbaar, wanneer je een potje hebt aangebroken is het nog maar een paar dagen houdbaar.

 

Wat heb je nodig?

  • 500 gram tomaten
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 75 ml rode wijn azijn
  • 100 gram bruine suiker
  • eventueel nog een rood pepertje

 

Hoe maak je het?

  1. Snijd de tomaten in stukjes, snipper de ui en de knoflook fijn, schil de gember en snijd ook deze fijn. Eventueel kan je ook nog een rood pepertje fijn snijden en toevoegen, ik vind dit zelf wel lekker, maar als je niet zo van pittig houd kan je hem ook prima weglaten.
  2. Doe alle fijngesneden ingrediënten in een pan en voeg hier de rode wijnazijn en de bruine suiker aan toe. Zet de pan op een laag vuurtje en laat het voor een half uur tot 3 kwartier zachtjes pruttelen. Blijf wel een beetje in de buurt zodat je in de gaten kan houden dat het niet aanbrand. Doe het in een pot(je) dat je gesteriliseerd hebt en sluit het goed af. Bewaar de chutney in de koelkast!

Liefs!!

Advertentie