We zitten ondertussen alweer ruim 2 weken in 2017, bijna iedereen die ik ken zit nu vol in z’n tentamens en de feestjes van de vakantie zijn nog maar een vage herinnering. Het receptje dat ik vandaag wil delen is er een die ik in de vakantie, met oud en nieuw, heb gemaakt voor vriendinnetjes namelijk de perfecte gehaktballetjes!!

Vorige week deelde ik al een recept voor de appeltaart van mijn Oma, dit recept voor gehaktballetjes komt van Opa. Mama maakt deze gehaktballetjes ook met enige regelmaat en toen ik voor oud en nieuw vond dat ik niet alleen maar bubbels kon regelen, maar toch ook echt met iets te eten aan moest komen, kon ik anders dan deze gehaktballetjes maken.

Omdat ik op oudjaarsdag zelf druk zou zijn, wilde ik de avond van te voren de balletjes al klaar hebben. Dus stond ik die avond in de keuken balletjes te draaien en te bakken. Ik liet een van de balletjes proeven aan the boyfriend die ze zo lekker vond dat we samen besloten dat we er wel wat meer mochten proeven en zo stond ik de dag erna, enigszins gestrest, weer in de winkel om meer (veeeeeel meeeer) gehakt te kopen om meer ballen te maken.

Ik heb die avond een aantal mensen beloofd het recept online te gooien, dus met een beetje vertraging vanwege tentamens, is hier eindelijk het recept!! En omdat het vandaag dinsdag is en dit een borrelhapje is, is het weer eens CHEWSday!!

Een kleine voetnoot erbij is, dat ik mama’s versie van opa’s gehaktballetjes maak. Er is een ienieminie verschil. Opa gebruikt een droge boemboe, mama gebruikt de natte versie, ik zelf vind dat de natte boemboe de balletjes wat zachter maakt. De droge boemboe geeft overigens wel wat meer smaak, dus je moet zelf even kijken wat je lekker vind en dan dat aanhouden!

 

Wat heb je nodig?

  • 500 gram half-om gehakt
  • 1 doosje boemboe voor nasi (deze)
  • 3 eetlepels Ketjap Manis
  • Wat olie/boter om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Het maken van de balletjes is echt super mega simpel, je moet er alleen wat geduld voor hebben. Meng het gehakt, de boemboe en de ketjap goed door elkaar en rol er ballen van ter grote van een kleine walnoot.
  2. Verhit de boter/olie in een pan en bak de balletjes op laag vuur heel erg langzaam gaar. Gewoon op het laagste vuur wat je hebt de balletjes heel langzaam laten garen en continu de balletjes draaien. Als je het op deze manier doet zijn de balletjes perfect op het moment dat ze (donker)bruin zijn.
  3. Je kan de balletjes van te voren maken en ze ofwel koud serveren, of nog even opwarmen in een pan voor je ze serveert. Mama serveert er wel eens pindasaus bij, maar ik vind ze zelf eigenlijk het lekkerste zonder iets erbij! Ik serveer ze het liefst als borrelhapje, maar je kan er ook voor kiezen om ze als vlees te serveren bij bijvoorbeeld gebakken rijst.

 

Liefs!

Advertentie