Vroeger hadden wij thuis een kookboek, volgens mij geïnspireerd op Annie M.G. Schmidt, waar allemaal recepten instonden met bijzondere namen. Zo stond er onder andere een recept in voor kapucijners met spek dat in het kookboek stond als Kaapse Raasdonders. Ik dacht altijd dat de naam hete bliksem daar ook uit kwam, maar wat blijkt, hete bliksem heet het dus altijd zo.

Bij deze alvast een kleine waarschuwing, door mijn tentamens zit ik in een lekkere research-modus, dus verwacht hieronder vooral een verhaal waarin ik al mijn eigen nieuwsgierigheden omtrent dit recept lekker heb uitgezocht en uitgeschreven!

Ik vroeg me altijd af waarom hete bliksem eigenlijk hete bliksem heet, nu heb ik het voor dit recept opgezocht en de verklaring is een stuk minder spannend dan de naam. Het is namelijk zo dat we in Nederland normaal gesproken stamppotten stampen met wat boter en wat melk, om het extra smeuïg te maken. Bij hete bliksem is dat, niet nodig, omdat het vocht uit de appeltjes in principe voldoende zou moeten zijn om een goed stampotje te maken. Door dit vocht blijft de stamppot langer heet en vandaar de naam hete bliksem. Nou weet je dat ook weer!

Persoonlijk vind ik deze verklaring niet goed genoeg dus daarom gooi ik altijd wat extra chilivlokken door mijn hete bliksem, zodat het ook echt hete hete bliksem is.

Daarnaast vindt ik het persoonlijk altijd lekker om de helft van de aardappelen te vervangen voor zoete aardappelen, naast dat je stamppotje er een mooi oranje kleurtje van krijgt.

Ik dacht altijd dat zoete aardappel gezonder was dan gewone aardappel, omdat er in mijn gedachte minder koolhydraat in zou zitten. Dit is dus niet waar, in een zoete aardappel zit namelijk 21,3 gram koolhydraat terwijl er in een gewone aardappel terwijl er in een gewone aardappel maar 19 gram koolhydraat per 100 gram zit. Ook de hoeveelheid eiwit, vitamine B1, B en C zijn vergelijkbaar, net als de hoeveelheid vezels en calcium. Het enige wat echt anders is aan zoete aardappels is de hoeveelheid betacaroteen.

Deze keer serveerde ik mijn  hete bliksem met speklapjes die ik had laten marineren met wat knoflook, rozemarijn en wat prosecco. Wat een erg lekkere combinatie was, maar omdat het nog niet helemaal perfect was, houden jullie het recept daarvoor van mij tegoed.

 

Wat heb je nodig? (voor 2 a 3 personen)

  • 360 gram zoete aardappelen (ongeveer 2 grote zoete aardappelen)
  • 360 gram kruimige aardappelen
  • 2 appeltjes (ik pakte Jonagold)
  • 2 uien
  • Wat chilivlokken
  • Peper en zout
  • Boter/olie

Hoe maak je het?

  1. Begin met het schillen van beide soorten aardappelen en kook ze in zo’n 20 minuutjes gaar.
  2. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en bak ze in een pan met wat boter zacht en laat ze een beetje karameliseren. Schil ondertussen ook de appeltjes, snijd deze in blokjes en gooi ze de laatste 5 minuutjes bij de ui erbij, zodat ze goed doorwarmen en wat zachter worden.
  3. Stamp de aardappelen fijn en roer de ui en appel erdoor. Breng het geheel op smaak met wat zout, peper en wat chilivlokken. Ik serveerde de hete bliksem dus met speklapjes, maar serveer er vooral iets bij wat jij lekker vindt. En onder ons is de stamppot op zich ook al lekker genoeg om zonder iets erbij te eten!

Liefs!

 

Ik realiseer me overigens dat de foto er echt jakkie uitziet, maar ik vind het echt intens moeilijk om stamppot er lekker uit te laten zien. Maarja, shit happens, en het was echt mega lekker. Dus helaas pindakaas.

 

Advertentie