Het koude weer van de afgelopen dagen was ultiem bak-weer. Al een aantal dagen had ik enorm veel zin in de appeltaart die mijn oma altijd maakt. Omdat ik een paar dagen bij mijn ouders was, besloot ik daar de keuken in te duiken en de beste appeltaart ter wereld te maken: Die van mijn oma!

Iedereen zegt natuurlijk dat de appeltaart van zijn/haar oma de allerbeste is, maar in dit geval is dat echt zo. De appeltaart van mijn oma heeft bijna een soort van cult-status bij mijn vrienden. Vroeger moest iedereen altijd wachten tot oma een appeltaart maakte, wat ongeveer bij elke verjaardag was. Maar omdat ik hem ook een keer wilde maken buiten verjaardagen om, besloot ik lang lang lang geleden oma te vragen voor het recept.

 

Er zitten een paar haken en ogen aan het recept, zo heb je een bepaalde vorm nodig, namelijk zo een. Oma heeft er een uit een stuk, waarbij het lastig kan zijn om de taart uit de vorm te krijgen. Ik had er ok zo een, maar mama had er een waar je de bodem uit kan halen en dat is echt een stuk makkelijker, dus nu gebruik ik die (Thanks mam!).

 

Daarnaast zweert oma bij patentbloem van de appie en bij blueband. Ik weet niet wat er gebeurd als je andere bloem gebruikt en bijvoorbeeld boter in plaats van margarine en hoewel ik me niet kan voorstellen dat de taart er echt anders van wordt ga ik het ook niet proberen.

 

Verder gebruik je idealiter goudreinetten, maar wanneer je deze niet kan vinden raad ik je aan om andere appels te gebruiken die niet al te nat zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jonagold of elstar.

 

Tot slot nog een laatste voetnoot. Het recept wat je hieronder vind is zoals ik het letterlijk heb overgenomen van oma. Dus hij ziet er misschien wat anders uit dan dat je van mij gewend bent. Voor de suiker over de appeltjes zie je in het recept de hoeveelheid ‘1 kopje staan’, mama had precies zo’n mokje en zelfs the boyfriend heeft er een, dus ik heb uitgemeten hoeveel suiker erin past, zodat ook mensen zonder zo’n mok de taart kunnen bakken. Zelf voeg ik een klein beetje nootmuskaat toe aan de kaneelsuiker, zo krijgt de smaak net wat meer diepgang. Oh en oma gebruikt 1 ei, maar ik gebruik er 2, want dat komt voor mij elke keer zo uit.

Maargoed, kijk snel verder voor het recept!!

 

 

Benodigdheden:

 • 350 gram patentbloem+ een beetje extra
 • Zout (ongeveer een theelepel)
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 225 gram blueband (plus een beetje extra voor de vorm)
 • 2 eieren
 • 6 goudreinetten
 • Kopje kristalsuiker met kaneel (komt ongeveer neer op 10 eetlepels suiker)
 • Paneermeel (om de vorm te bedekken)

 

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
 2. Snijd de boter in stukjes en klop 1 van de eieren los.
 3. Roer de bloem, zout, witte basterdsuiker, boter en het ei door elkaar tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 delen
 4. Boter de vorm in en bestrooi daarna met paneer meel
 5. Schil de appels en snijd in dunne plakjes
 6. Rol 1 van de 2 deegballen uit en bedek de vorm hiermee.
 7. Leg de appels gelijkmatig in de vorm en bestrooi met de kaneelsuiker
 8. Rol de 2e bol uit en dek de vorm af.
 9. Kluts het 2e eitje en bestrijk de taart met het geklutste ei.
 10. Schuif de taart voor een uurtje de oven in en klaar!

appeltaart

Liefs!

Advertentie