Ik vind het heerlijk om salades te eten, en probeer de ‘klassiekers’ dan ook steeds meer te verbeteren voor mezelf. Een van die klassiekers is de caesar salade. Hieronder vind je mijn versie van deze lekkere salade!

 

Een leuk weetje is dat de caesar salade, oorspronkelijk ooit is bedacht als noodoplossing, omdat het restaurant van meneer Caesar Cardini niet meer genoeg voorraad had om de stroom bezoekers die ze hadden te voorzien van een goede maaltijd. Dus werden de ingrediënten die wél nog op voorraad waren op een berg gegooid en verkocht als Caesar salade. Toen mensen later terug kwamen en om die salade vroegen werd de salade vernoemd naar Cardini.

 

Een authentieke Caesar salade bestaat uit romaine sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, olijfolie, citroensap, worchestersaus en een gekookt ei. Nu staat het iedereen vrij om een beetje te spelen met de ingrediënten. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van (gekookte) eieren, dus die vervang ik voor een combinatie van stukjes kip en ansjovisfiletjes. Verder vind ik het voor de kleur van de salade mooi om er iets roods bij te doen, deze keer werden dat cherrytomaatjes omdat ik die nog had, maar je kan er ook fijne ringetjes rode uit doorheen doen.

 

De saus is ook een dingetje. Bij de appie kan je namelijk een flesje kopen met kant en klare caesar salade dressing van Cardini (Yes, de beste man heeft zelfs z’n eigen lijn met salade dressings), wat natuurlijk wel erg vet en origineel is, maar toch maak ik mijn sauzen liever zelf. Zo heb je er namelijk beter zicht op wat je allemaal eet en het is natuurlijk vet lekker.

 

De kip is ook een dingetje, hoewel het officieel dus niet door de salade hoort, is het wel erg lekker en geeft het de salade wat meer vulling, waardoor je het makkelijker als avond maaltijd kan eten.

Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar de versie die ik vandaag ga delen is wel mijn favoriet. Maar als je iets anders wilt, probeer dan alsjeblieft de salade een keer te maken met hele simpele pulled chicken, zoals bijvoorbeeld deze. Het is visueel wat minder aantrekkelijk maar wel echt super lekker. Maar goed de kip zoals ik hem zometeen hieronder ga beschrijven is op het moment mijn favoriet, omdat hij heel mals blijft, maar er ook mooi uit ziet en smaakvol is.

 

Wat heb je nodig (voor 2 personen als hoofdgerecht)

 

 • 2 kropjes romaine sla
 • 1 mini ciabatta
 • 1 kipfilet
 • 2 handjes tomaatjes
 • Wat parmezaanse kaas
 • Wat ansjovisfilets (als je het lekker vindt in ieder geval)
 • Wat takjes verse rozemarijn

 

Voor de saus

 • 2 eetlepels 0% vet Griekse yoghurt
 • 1 theelepel citroensap (eventueel wat meer naar smaak)
 • 4 ansjovis filetjes
 • 1 handje heel fijn geraspte parmezaanse kaas
 • 1 teentje knoflook (of 2 als je een boyfriend-vrije avond hebt)
 • Worchestersaus naar smaak
 • 1 theelepel olijfolie
 • Peper en zout
 • Wat water

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de saus. Ik heb hiervoor alle saus-ingrediënten in een blender gedaan. Met wat water heb ik hem voorzichtig op de juiste dikte gebracht, omdat de yoghurt vrij stevig is vond ik dat persoonlijk nodig. Wanneer je de dressing bijvoorbeeld met mayonaise maakt zal je wat minder water nodig hebben, maar kijk vooral ook naar wat je zelf fijn vindt. Als de dressing klaar en goed op smaak is, kan je hem even in de koelkast apart zetten.
 2. Begin vervolgens aan de kip. Ik pocheer hem zelf eerst, zodat hij sowieso gaar is, maar tegelijkertijd goed mals blijft. Breng hiervoor een ruime pan water met zout aan de kook. En zet, zodra het water kookt, het vuur onder de pan uit. Doe het kipfiletje in de pan met water en laat het geheel met een deksel op de pan voor 10 minuutjes staan, haal vervolgens het filetje uit de pan en laat hem even uitdampen.
 3. Snijd plakjes van de kipfilet en verhit wat olie uit het potje van de ansjovisjes in een grillpan. Als je niet van ansjovis-smaak houdt kan je ook gewone olie gebruiken. Grill de plakjes kipfilet kort, zodat ze mooie grillstreepjes krijgen en bestrijk de kant die naar boven ligt steeds met wat olie. Gebruik hiervoor de takjes rozemarijn als kwastje. Dit geeft de kipstukjes net wat meer smaak, maar als je het teveel gedoe vindt kan je de gepocheerde kip plakjes ook gewoon grillen.
 4. Snijd de ciabatta in blokjes en bak deze kort in dezelfde grillpan als de kipstukjes mee. De croutonnetjes krijgen zo direct wat smaak mee. Breng ze eventueel nog wat op smaak met wat peper en zout.
 5. Snijd vervolgens de sla en de ansjovis fijn, snijd de tomaatjes in kwarten en doe de fijngesneden sla, tomatenkwarten, ansjovis in een bak en schep het goed door.
 6. Doe de salade op een bord en strooi er wat croutons over. Verdeel wat van de dressing over de salade en leg je kipstukjes erop. Rasp tot slot nog wat Parmezaanse kaas over het bord en klaar is je zelfgemaakte meesterwerk.

 

Hoewel het belachelijk weinig werk is, vind ik een caesar salade er altijd toch bijzonder uitzien. Bovendien ben ik enorm fan van de kip met grillstreepjes 🙂

IMG_2832

Liefs!

 

Advertentie