Okonomiyaki hiroshimastyle is letterlijk en figuurlijk een hele mond vol. Okonomiyaki heb ik leren kennen via paps en mams, toen ik thuisthuis was en papa terugkwam uit Japan. Mam had een Japans kookboek gekocht ( en was begonnen met een enigszins apart youtube kanaal te volgen kijk op eigen risico. its so weird. ) en samen waren mijn ouders lyrisch enthousiast over deze versie van okonomiyaki.

Okonomiyaki is een soort Japanse pannekoek en betekend vrij vertaald zoiets als ‘gebakken zoals jij het wilt.’  De okonomiyaki’s verschillen dan ook naar de regio waarin het wordt gemaakt. Ingrediënten die je goed bij je okonomiyaki kan proberen zijn: groenten, zeevruchten en vlees.

Ik vind zelf de okonomiyaki uit hiroshima erg lekker, daar zit onder andere kool, varkensvlees en gebakken ei in.

 

Nu is het maken van ‘echte’ okonomiyaki vrij arbeidsintensief en vergt het ook wat vaardigheid wat betreft het omgooien van het pannekoek ding. En omdat ik de afgelopen paar dagen moeilijk onhandig ben, besloot ik het fancy omgooien niet eens te proberen en er mijn eigen versie van te maken.

 

Ik pakte de ingrediënten die ik typerend vind voor de hiroshima-style okonomiyaki (spitskool, varkensvlees, noodles en ei) en verwerkte die in een plaattaart.

 

Bij de okonomiyaki hoort ook speciale okonomiyaki saus, waar ik helemaal verliefd op ben. Je kan hem zelf maken (ZEKER DOEN, IK VIND HET ZO LEKKER DAT IK ERVAN MET HOOFDLETTERS GA TYPEN. KAN JE JE VOORSTELLEN HOE LEKKER HET DAN IS). Maar mocht je dat onverhoopt te veel werk vinden kan je het ook vervangen door wat barbecue-saus die je iets dunner maakt met wat water.

 

Verder hoort er ook kewpie mayonaise bij. Dit is een japanse mayonaise. Je kan deze kopen bij bijvoorbeeld de appie, maar je kan hem ook zelf maken. Heel eventueel kan je hem ook vervangen voor hollandse mayo, maar, die is een klein beetje anders van smaak en heeft een dikkere structuur, waardoor je er minder mooi streepjes mee kan trekken.

 

Zoals ik al heb aangehaald is mijn plaattaart dus geen echte okonomiyaki, (dat recept volgt nog, wanneer ik mam een keer heel lief aankijk, omdat zij toch echt de okonomiyaki-expert is hier in huis), maar qua smaak komt het toch verdomd dicht in de buurt!

 

Voor echte okonomiyaki kan je ervoor kiezen om er ook nog bonito poeder door te doen, of  dashi, of tenkasu, of Beni Shoga,  of Aonori, of andere nergens te krijgen producten, maar omdat ik maar een simpel Nederlands meisje ben (Die geen zin heeft om 20 km te fietsen naar de enige toko in de buurt), beperkte ik me tot producten die je lekker bij de supermarkt kan halen.

 

Wat heb je nodig?

Voor de okonomiyaki-saus

 • 4 eetlepels tomatenketchup
 • ½ eetlepel worchestershire saus
 • ¼ theelepel dyon mosterd
 • 2 eetlepels mirin
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 theelepel japanse soyasaus

 

Voor de plaattaart

 • 1 rol bladerdeeg uit het versvak
 • 150 gram dikke noodles
 • 450 gram gesneden spitskool
 • 4 volle handen taugé (maar meer is ook goed)
 • 150 gram spek
 • 4 eieren
 • Okonomiyaki saus
 • Kewpie mayonaise
 • Lente ui – fijngesneden

 

 

Hoe maak je het?

 

 1. Begin met het maken van de okonomiyaki-saus. Doe hiervoor alle saus-ingrediënten in een pannetje en laat het geheel een minuut of 3 zachtjes pruttelen. Laat vervolgens alles weer afkoelen en doe het in een spuitflesje, zodat je het straks mooi over je taart kan verdelen. (en zodat je af en toe, zonder dat iemand het door heeft een beetje van je nieuwe favoriete saus kan proeven)
 2. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius en rol het bladerdeeg alvast uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ik koos er zelf voor om de randjes vrij te laten, en heb dus iets randjes gesneden. Snijd het bladerdeeg daarvoor iets in, maar niet helemaal door, op ongeveer een centimetertje afstand van de rand. Je maakt dus als het ware een soort schilderij-lijstje. Prik heel veel gaatjes in het midden van het bladerdeeg, zodat die tijdens het bakken niet omhoog gaat.
 3. Wok de noodles in een pan met 4 eetlepels van de okonomiyakisaus. Verdeel de noodles als ze gaar zijn over het bladerdeeg (maar laat de randjes dus vrij!)
 4. Snijd 2/3e van het spek in reepjes en wok deze in dezelfde pan als waar de noodles in hebben gezeten, samen met de spitskool en de taugé. Haal de pan van het vuur, wanneer de spitskool geslonken is, en voeg hier vervolgens ei voor ei 3 eieren aan toe. Roer het geheel goed door en verdeel ook dit weer over het bladerdeeg.
 5. Klop het 4e ei los en bestrijk hier de rand van het bladerdeeg mee. Verdeel de overgebleven spekjes over de plaattaart en schuif de taart voor 25 minuten in de oven. Houdt het wel goed in de gaten, het kan zijn dat de spitskool iets donker kleurt, dek dan de taart af met wat aluminiumfolie zodat de taart in de resterende tijd niet kan verbranden.
 6. Haal de taart uit de oven en verdeel er wat kewpie en okonomiyaki saus over. Strooi er eventueel nog wat lente uitjes, extra taugé of ander spul overheen en geniet van je zelfgemaakte okonomiyaki-plaattaart!

 

IMG_3679

Liefs!!!

 

Advertentie