Vroeger maakte ik wel vaker bitterballen en kroketten, maar sinds ik op kamers woon doe ik het eigenlijk niet meer. Ik heb namelijk geen frituurpan en bitterballen of kroketten uit de oven zijn toch niet echt lekker. Maar goed, ik speelde alweer een tijd met het idee om weer eens bitterballen te gaan maken, dus toen ik thuisthuis was en me enigszins verveelde besloot ik dat ik er nu de perfecte tijd was.

Zelf gemaakte bitterballen zijn ongeveer honderduizend keer lekkerder dan de diepvriesunits die ook al lekker zijn. Dus, je kan je voorstellen hoe lekker het is.

Daarnaast kost het helemaal niet zo veel werk en moeite als veel mensen denken. Een bitterbal is in feite namelijk niet meer dan ragout, met paneer eromheen en dat frituur je dan.

 

Omdat ik van plan was een deel van de lading bitterballen in te vriezen en mee te nemen naar Nijmegen, naar the boyfriend, die wel een frituurpan heeft, heb ik de bitterballen met heel veel vlees gemaakt. Normaal zou ik ze zelf met relatief meer ragout en minder vlees maken. Ten eerste omdat het een stuk goedkoper is, ten tweede omdat ik een kilo vlees op pak ‘em beet 30 bitterballen heel erg veel vind.

 

Verder heb ik de bitterballen misschien wat aan de grote kant gemaakt per ongeluk. 1 bitterbal van deze grootte bestaat voor mij uit 4 hapjes. Dat is misschien wat te veel van het goede als je het gewoon als borrelhapje maakt.

 

Dan verder nog even over de ragout. Ik maakte zelf mijn eigen ragout, maar als je daar nu geen zin in hebt kan je ook gewoon kant en klare ragout pakken, of de kant en klare bitterbal- en kroketvulling kopen die ze tegenwoordig ook bij de appie verkopen. Het enige wat ik dan zou doen is wat gelatine toevoegen zodat de vulling wat steviger wordt en ik zou hem van te voren goed koelen in de koelkast zodat je er balletjes van kan draaien.

 

Ik maakte deze keer de ragout met runderlappen die ik heb gestoofd in de fond, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld gehakt, kip, varken, blokjes ham of weet ik veel wat te gebruiken. Let er dan wel op dat je de smaken in de ragout aanpast aan wat je er in stopt.

 

Nog een laatste voetnoot. Ik gebruikte runderfond als bouillon, omdat hier ook al iets van gelatine in zit. Hierdoor wordt de vulling die je gaat gebruiken steviger, waardoor je er makkelijker bitterballen van kan draaien.

 

Wat heb je nodig (voor 30 enorme bitterballen)

Voor de vulling:

 • 500 gram runderlappen
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 50 gram boter + wat extra
 • 50 gram bloem
 • 500 ml runderbouillon (gemaakt van runderfond)
 • (verse) peterselie
 • Peper, zout en andere dingen om het op smaak te brengen

Verder nog nodig:

 • Flink wat bloem
 • 3 eieren
 • Flink wat paneermeel

 

Hoe maak je het?

 1. Smelt een klein beetje boter (niet de 50 gram!!!!) in een pan voor stoofvlees. Ik gebruikte deze keer een snelkookpan omdat dat enorm veel tijd scheelt en ik het enorm leuk vind om dat stoom ventieltje open te doen. Je kan ook gewoon een creuset-achtige pan gebruiken. Snijd de runderlappen in blokjes en breng ze op smaak met wat zout en flink wat peper. Bak de blokjes vlees vervolgens rondom bruin in de boter.
 2. Snipper een uitje en snijd het teentje knoflook fijn en bak dit ook even mee, totdat de ui glazig is, voordat je de fond toevoegt. Je wilt eindigen met ongeveer 500 ml bouillon, en omdat je altijd wat vocht verliest door de stoom heb ik naast mijn pot runderfond van 380 ml nog 2 keer die pot gevuld met water toegevoegd.
 3. Laat het geheel koken, in de snelkookpan kost dit 40 minuutjes, in een gewone pan kost het al gauw 3 tot 4 uur. Je wilt het vlees zo gaar koken dat het uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Zeef de bouillon en trek het vlees uit elkaar. Zet de bouillon even apart terwijl je aan de roux begint.
 4. Smelt hiervoor de boter (nu wel het blokje van 50 gram) in een pan en voeg, wanneer de boter gesmolten is, de bloem toe. Ik heb eerder al wel eens verteld over verschillende kleurtjes roux die je kan maken, dit is een mooie gelegenheid om daarmee te oefenen. Omdat de bouillon vrij donker is, en er heel veel vlees in deze bitterballen zit, maakt de kleur van de ragout relatief weinig uit, dus nu is je kans om voorzichtig de verschillende stadia te kunnen zien.
 5. Haal de pan van het vuur als de roux gaar is en voeg al roerend beetje bij beetje de bouillon toe tot je tevreden bent met de structuur. Let wel, je moet later nog ballen draaien van je ragoutje, dus zorg ervoor dat hij niet te vloeibaar is. Roer het vlees door de ragout en voeg naar smaak wat (verse) fijngesneden peterselie toe.
 6. Doe de ragout in een ovenschaal en dek het af met plasticfolie. Leg de folie echt direct op de ragout, anders krijg je een vel op je ragout. Laat het geheel vervolgens compleet afkoelen. Ik heb het geheel gewoon een nacht in de koelkast gezet.
 7. Als de ragout goed koud is kan je gaan beginnen met het korstje van je bitterbal. Je wilt dat het korstje de ragout goed afsluit, zodat hij niet gaat lekken, maar je wilt ook een zo dun mogelijk korstje, omdat een hele dikke korst niet lekker is. Ik doe dit zelf door als ik een bal heb gerold, deze eerst door de bloem te halen, vervolgens door ei, door paneer, nog een keer door het ei en tot slot nog een keer door het paneermeel. Dan heb je een goed, stevig, maar niet te dik korstje. Als je het leuk vindt, kan je de tweede keer paneren doen met panko, maar voor de super mega klassieke Nederlandse bitterbal vind ik simpel paneermeel mooier. Doe dit bij al je bitterballen. Qua grootte raad ik je aan niet te overdrijven. Ik hield zelf formaat walnoot/pingpongbal aan, maar dat was dus wel al aan de grote kant.
 8. Je kan er nu voor kiezen om de bitterballen in te vriezen voor later gebruik, maar je kan ze ook direct bakken. Ik bakte de bitterballen met z’n 6en tegelijkertijd af voor 3 minuten in de frituurpan op 190 graden Celsius. Als je de bitterballen direct uit de diepvries bakt moeten ze iets langer, ik doe zelf zo’n 4 ½  minuut, maar omdat dat ook afhankelijk is van de grootte van je bitterbal, zou ik er goed bij in de buurt blijven dan.

IMG_3666

En zo maak je dus bitterballen. Easy does it!

Oh en je kan er natuurlijk ook kroketten van maken, houdt dan wel rekening met een iets langere frituurtijd!

 

 

Liefs!!

Advertentie