Een aantal weken geleden liep ik thuisthuis met mam door een supermarkt, toen ik pasteitjes zag liggen met konijnenoortjes voor Pasen. Geweldig leuk als je een klein kind bent, of als je Babette heet. Omdat ik op een afstandje stond kon ik het etiket niet goed lezen en dacht ik dat er PAASteitjes stond. Niet dus. Wat ik gek vind, want dat maakt de pasteibakjes 30x leuker. Maar goed, omdat het er niet stond, heb ik het er maar van gemaakt.

Al zolang ik me kan herinneren eten wij met Pasen bij de brunch een pasteitje met ragout. Mama maakt die ragout al zo lang dat ze geen recepten meer gebruikt, en dus is de ragout ook elke keer een beetje anders.

Het recept wat hieronder volgt is enorm basaal. Dit, omdat je zo ontiegelijk veel kanten op kan met ragout dat het onmogelijk is om alles op te schrijven.

Je kan ragout maken met rund, kalf, kip, paddenstoelen, you name it! Ik hou niet van paddenstoelen, maar ik moet toegeven dat de ragout zonder een beetje saai is, dus ze staan wel in het recept! Je kan echt enorm variëren met wat je allemaal door de ragout knalt, dus doe daar vooral je eigen ding mee!

Wij maken de ragout thuis altijd met bouillon, je kan er ook voor kiezen om (een deel) van de bouillon te vervangen voor melk of room, dan wordt de ragout een stuk romiger, maar ik vind dat er dan minder smaak aan zit.

Als je een ragoutpro bent is het erg lekker om een keer te proberen je ragout af te maken met een eierdooier, wat room en wat witte wijn. Hiervoor klop je de dooier, de room en de wijn los in een bakje en voeg je dat op het einde beetje bij beetje toe aan de ragout. Maakt het nog lekkerder.

Ik vind het altijd lastig om de hoeveelheden bij ragout in te schatten, dus maak ik altijd te veel en wat over blijft eet ik de dag daarna als lunch. (ook dit is mama’s advies)

Wat heb je nodig?

 • 50 gram bloem
 • 50 gram boter
 • 1 liter (runder)bouillon
 • 500 gram draadjesvlees
 • 1 uitje
 • Eventueel wat paddestoelen
 • Pasteibakjes
 • Verse peterselie

 

Hoe maak je het?

 1. Zet eerst de bouillon op en gaar het draadjesvlees en de fijngesneden paddenstoelen in de bouillon. Trek het vlees als het gaar is uit elkaar en zet het even apart.
 2. Snipper een uitje en smelt de boter in een pannetje. Fruit het uitje op laag vuur en voeg de bloem eraan toe. Roer met een houten lepel net zo lang tot het een soort klont wordt, dit moet je niet te gehaast doen. De bloem moet namelijk gaar worden en dat duurt vaak een minuutje of 2 a 3. Een manier om te zien of je bloem gaar is, is om te kijken of het een mooi bolletje wordt. Om mama’s woorden te gebruiken: Hij moet makkelijk loskomen van het pannetje. Een andere tip van mama is dat je ervoor moet zorgen dat het rouxtje (Een roux is het boter en de bloem) niet kleurt, je wilt namelijk een blonde roux. Als je het rouxtje te hard bakt, wordt het een donkere roux en die gebruik je voor een bruine saus (bijvoorbeeld voor een stroganoff). Maar voor een blanke ragout heb je een blonde roux nodig.
 3. Voeg, als de bloem gaar is, beetje bij beetje de bouillon toe tot de ragout een structuur en dikte heeft waar jij blij mee bent. Nog een tip van mama is om het pannetje van het vuur te halen op het moment dat je het vocht toevoegt. Waarom weet ze niet, maar zo heb ik het ook van mam geleerd en zo heeft mam het ook geleerd op haar opleiding. Mam gebruikt eigenlijk altijd een halve liter en als ze vocht tekort komt voegt ze wat melk of room toe. Ik vind het handig om wat bouillon achter de hand te houden, omdat je bouillon ook gewoon kunt drinken als je het over houdt. Voeg vervolgens het vlees toe.
 4. Bak de pasteitjes af volgens de verpakking en serveer met veeeeeel ragout! En met verse peterselie, want dat hoort er ook bij.

 

Liefs!

Advertentie