Enchiladas zijn by far mijn favoriete gerecht uit de texmex keuken, dus toen ik als bloginsider het pakketje van santa tex mex binnen kreeg en zag dat er een zakje met enchilada kruiden bij zat wist ik direct dat ik daar als eerste mee aan de slag zou gaan.

Hoewel achterop het zakje een recept staat voor enchiladas met kip, passen de kruiden in het zakje naar mijn mening ook prima bij andere soorten vlees (en bij groente, als je vegetarisch wilt eten). Omdat ik enchiladas met gestoofd rundvlees zelf erg lekker vind, besloot ik het zakje met kruiden daarvoor te gebruiken.

Het zakje kruiden is voor 500 gram vlees, maar omdat ik 750 gram vlees had, besloot ik het aan te vullen met een beetje extra smaak, in de vorm van ui, knoflook, paprika, tomatenpuree en koffie.

Als je minder vlees gebruikt kan je dat weglaten, al raad ik je enorm aan om de koffie een keer te proberen. De koffie geeft net iets meer diepte aan het vlees. Al zou ik het overigens alleen bij rund- of varkensvlees proberen. Kip is, denk ik net iets te mild van smaak om de koffie te kunnen handelen.

 

Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 enchiladas, en 1 enchilada is (voor mij) genoeg voor een hoofdgerecht. Ik serveerde er overigens ook wat nachochips bij, omdat ik helemaal fan ben van de guacemole van santa maria tex mex, helemaal gecombineerd met nachochips #guiltypleasure.

 

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

 • 1 zakje enchilada’s kruiden
 • 750 gram runderlappen
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 rode paprika
 • 1 kop koffie
 • Op z’n minst 250 ml water

 

Tomatensaus:

 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 6 tomaten
 • 1 eetlepel santa maria wrapsaus
 • Olie

Verder nog nodig?

 • Tortilla wraps
 • Witte en gele cheddar
 • Guacemole
 • Sour cream
 • Wrapsaus
 • (ijsberg) sla
 • Maïs

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de vulling voor de enchiladas. Ik heb dit zelf in een snelkookpan gedaan, omdat ik niet heel veel tijd had. Als je geen snelkookpan en alle tijd van de wereld hebt kan je het ook in een gewone pan laten stoven. Begin in ieder geval met het fijnsnijden van de ui en de knoflook en fruit. Verhit wat olie in en pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur.
 2. Snijd de paprika in blokjes en voeg dit ook toe. Bak de paprika even mee en snijd ondertussen de riblappen in blokjes. Bak het vlees rondom bruin en voeg de kruiden en de tomatenpuree toe. Bak het geheel even om het zuurtje uit de tomatenpuree te bakken. Voeg de koffie en het water toe en laat het geheel pruttelen. Zoals ik al zei heb ik het zelf in een snelkookpan gestoomd. Ik heb het 2 keer 20 minuten laten koken. Na 20 minuten was het vlees al wel gaar en zacht, maar ik wilde graag dat het vlees helemaal uit elkaar zou vallen. Ik heb na die 20 minuutjes gecheckt of er nog wel genoeg vocht in de snelkookpan zat. Na de 2e keer in de snelkookpan heb ik het geheel nog even zonder deksel op de pan laten pruttelen, om het geheel te laten inkoken.
 3. In de tijd dat het vlees in de snelkookpan zat heb ik een snelle tomatensaus gemaakt. Snipper hiervoor de ui en de knoflook en fruit het in een pan met wat olijfolie. Snijd de tomaten in blokjes en bak dit ook even mee. Voeg een lepel van de santamaria wrap saus toe voor de kleur en de smaak en laat het geheel een kwartier tot 20 minuten pruttelen.
 4. Maak ondertussen de rest van de dingen die je erbij wilt serveren klaar. Ik maakte guacemole met het zakje voor guacemole van santa maria, bereidde de wraps volgens de verpakking en raspte de kaas.
 5. Als je alles hebt voorbereid kan je de enchiladas gaan vullen. Pak een wrap, verdeel er wat van het gestoofde vlees over, verdeel er wat kaas over en vouw dan de enchilada dicht. Verdeel wat van de tomatensaus over de wrap en strooi er nog wat extra kaas over. Schuif vervolgens de enchilada even onder de gril, zodat de kaas lekker kan smelten!
 6. Serveer de enchilada en zet alle andere bakjes op tafel, zodat iedereen zijn eigen gerechtje helemaal kan afmaken!

IMG_3595 (2)

Liefs!!

Advertentie