Sinds ik mijn pastamachine heb, ben ik steeds meer eigen pasta aan het maken. Ondertussen ben ik vooral bezig met het proberen van fusilli en farfalle maken, maar ondertussen heb ik ook tijd voor andere dingen proberen zoals ravioli.

In eerste instantie was ik er een beetje huiverig voor, omdat ik heel erg bang was dat ik de ravioli niet goed dicht zou krijgen, waardoor de vulling er bij het koken uit zou stromen, maar dat is me tot nu toe nog niet overkomen, dus good for me.

Het enige waar ik wel echt rekening mee houd, is dat ik de vulling zo droog mogelijk probeer te houden. Ik heb zelf het idee dat dat namelijk het beste werkt.

Wat de vulling betreft deel ik vandaag met jullie een combinatie waar ik zelf gek op ben: spinazie en ricotta. Deze combinatie maak ik vrij vaak in bijvoorbeeld lasagne en cannelloni,  dus waarom niet in ravioli. Ik serveerde de ravioli in een super simpele tomatensaus en schoof het geheel daarna in de oven met wat burrata en wat extra Parmezaanse kaas. Dit vind ik het lekkerste, maar als je de ravioli liever met een andere saus eet staat het je natuurlijk helemaal vrij om dat te doen!

Zelf vorm ik de ravioli met de hand en een deegwieltje. Maar ik heb het idee dat een ravioli plaat een stuk makkelijker in gebruik is. Maar ik ben helemaal verliefd op het wieltje dat ik laatst heb gekocht, dus in mijn koppigheid ga ik dat waarschijnlijk net zo lang proberen totdat mijn ravioli super perfect mooi wordt.

Zoals ik al een beetje laat doorschemeren, vind ik het maken van mooie ravioli nog best een opgave. Die van mij hebben eigenlijk allemaal een andere vorm en formaat, maar dat ziet er op zich ook wel grappig uit.

De hoeveelheden bepalen is wat lastig, omdat het ervan afhankelijk is, hoe groot je de ravioli maakt. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg pastadeeg hebt, van het deeg wat je over houdt kan je namelijk altijd andere pasta maken, die je kan drogen en het is zonde om de vulling weg te moeten gooien.

Ik gebruikte bij deze hoeveelheid vulling een deegje van 100 gram meel en 1 ei, dat was voor de hoeveelheid vulling die ik had eigenlijk net iets te weinig.

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 12 ravioli’s)

Voor de ravioli:

 • 1 x basis pasta deeg
 • 300 gram spinazie
 • 2 grote tenen knoflook (of 3 kleine)
 • 3 eetlepels ricotta
 • Peper en zout
 • 1 klein handje geraspte Parmezaanse kaas
 • Peper en zout

Voor de saus:

 • olijfolie
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • Wat blaadjes basilicum
 • 1 blik gepelde tomaten
 • Peper en zout

Eventueel extra:

 • Mozzarella
 • Parmezaanse kaas
 • Meer basilicum

 Hoe maak je het?

 1. Ik begin zelf altijd met het maken van de tomatensaus. Snijd hiervoor een uitje en de knoflook fijn en bak het kort glazig in een pan met wat olijfolie. Scheur vervolgens de blaadjes basilicum iets kleiner en voeg dat ook toe. Voeg vervolgens de tomaten toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Ik laat het vervolgens altijd net zo lang op laag vuur pruttelen totdat ik het nodig heb. De tomaten kan je met een houten lepel in stukjes pletten, als je daar geen zin in hebt kan je ook gewoon een blik tomatenblokjes kopen in plaats van een blik met hele tomaten.
 2. Als de saus rustig staat te pruttelen, kan je aan de ravioli beginnen. Snipper de teentjes knoflook en verhit een beetje olijfolie in een pan. Fruit de knoflook en voeg vervolgens de spinazie toe en blijf roeren tot de spinazie geslonken is. Doe de geslonken spinazie in een vergiet en knijp het zo goed als je kan uit.
 3. Snijd de spinazie en stukjes en roer het met de ricotta, de Parmezaanse kaas en wat zout en peper los in een kom. Dit is de vullen van je ravioli.
 4. Om de ravioli te vormen begin met je bol met pasta deeg in kleinere bollen te verdelen. Dit werkt een stuk makkelijker, omdat pasta vrij snel droogt en ravioli maken met droge pasta is niet te doen. Rol vervolgens het bolletje waar je mee begint, uit tot de dunste stand van je pasta machine (of zo dun mogelijk met de hand). Als je een ravioli plaat hebt gebruik je die, en als je met de hand ravioli maakt, leg je kleine bolletjes van je vulling op het uitgerolde deeg en klap je het vervolgens dicht. Zorg er vervolgens voor dat er zo min mogelijk lucht in de ravioli zit en druk alle randjes goed dicht, zodat de vulling er niet uit kan lopen met koken. Snijd vervolgens de ravioli los met je pastawieltje of met een mes en klaar is je ravioli.
 5. Kook de ravioli. De ravioli is gaar als hij boven komt drijven. Doe de ravioli op een bord en schep er wat saus over. Ik deed er zelf nog wat burrata en wat Parmezaan overheen, waarna ik het onder de grillstand van de oven schoof, zodat de kaas wat kon smelten. Ik zou zeggen dat 2 of 3 ravioli per persoon is genoeg voor een voor- of tussengerecht. Ik had er zelf aan 6 genoeg voor een hoofdgerecht.

IMG_2554

Liefs!!

Advertentie