Na de fudge van gister, is het nu tijd voor het volgende paasreceptje: Advocaat!

Advocaat heeft voor sommige mensen misschien een beetje een suffig imago, maar ik vind het best lekker. Ik weet dat er heel veel verschillende recepten voor advocaat zijn, en dat je er officieel geen slagroom door hoort te doen, maar ik vind dat de room de advocaat echt een stuk lekkerder maakt.

Omdat je met eieren werkt is het handig om een thermometer te gebruiken. Dit heeft te maken met de temperatuur waarop het ei stolt. Omdat je wilt dat advocaat een heel smeuïg geheel wordt, zonder klontjes is het belangrijk dat je de advocaat gecontroleerd verwarmd.

Een ei bestaat uit eiwit en eigeel, die beiden weer uit eiwitten bestaan. Die eiwitten stollen op verschillende temperaturen en zijn in verschillende hoeveelheden aanwezig. De eiwitten die het meeste aanwezig zijn heten ovalbumine en ovotransferrine en stollen bij 80 (ovalbumine) en 60 (ovotransferrine) graden. Kluts je het ei, en meng je dus alle eiwitten, ligt de gemiddelde stollingstemperatuur zo rond de 73 graden.

In het recept wat ik gebruik laat je het eimengsel op een gegeven moment tot 85 graden komen. Ik denk persoonlijk dat dat nodig is voor de suiker, en niet voor het ei. Maar ik moet ook heel eerlijk toegeven dat ik niet precies weet waarom dat is. Wat ik wel weet is dat je met dit recept prima advocaat maakt, dus waarom zou je twijfelen aan het recept?

 

In dit recept gebruik ik brandewijn in de advocaat, dit geeft best een scherpe smaak. Als je wilt dat de advocaat wat zachter smaakt, kan je wodka gebruiken.

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 potjes van ongeveer 240 ml.

 

Wat heb je nodig?

  • 10 eidooiers
  • 400 gram suiker
  • 130 ml slagroom
  • 2 vanille stokjes
  • 300 ml brandewijn

 

Hoe maak je het?

  1. Doe de eierdooiers met de suiker en het merg uit de vanillestokjes in een vuurvaste kom en klop het geheel luchtig. Zet ondertussen ook alvast een pannetje met water op voor de au bain-marie.
  2. Zet de kom met de eidooiers op de au bain-marie en blijf net zo lang kloppen tot het geheel een temperatuur van 80 graden heeft bereikt. Dit duurt even en kost wat spierkracht tijdens het roeren, maar onthoud dat het allemaal de moeite waard is.
  3. Als het mengsel de 80 graden heeft bereikt kan je beetje bij beetje de brandewijn toevoegen. Als alle brandewijn door het mengsel zit kan je al roerend het geheel weer verwarmen tot 85 graden.
  4. Als het mengsel 85 graden heeft bereikt, moet het eerst weer afkoelen voor je ermee verder kan werken. Ik vind het makkelijk door dit te doen door de kom in een ijsbadje te zetten en weer continu te blijven kloppen.
  5. Klop de slagroom op (doe hier geen suiker meer door, de advocaat is al zoet genoeg!) en roer de opgeklopte slagroom door de advocaat, tot je geen strepen meer ziet. Ik vind het zelf het lekkerste resultaat geven als de slagroom nog een beetje lobbig is, maar kijk hier vooral ook wat je zelf lekker vind.
  6. Verdeel de advocaat over potjes of serveer het direct.

 

 

Je kan de advocaat maar enkele dagen bewaren en als je hem een dag van te voren maakt moet je het potje even goed schudden voor gebruik.

Liefs! IMG_3518

 

Advertentie