Het is alweer bijna Pasen en dat houd in dat ik de komende tijd hier en daar een paasreceptje met jullie zal gaan delen.

Over een paar dagen volgt voor jullie een recept voor een hemelse trifle met advocaat een gezouten caramel fudge! Maar voordat ik dat recept deel, wil ik graag de aparte onderdelen met jullie delen. Vandaag deel ik het recept voor de fudge, daarna die voor de advocaat en tot slot die voor de trifle.

Dat ik vandaag begin met het delen van deze salted caramel fudge is eigenlijk een beetje gevaarlijk. Hij is namelijk heel lekker, dus het gevaar bestaat dat hij op is voor je de trifle hebt kunnen maken. Nu is het recept gelukkig voor een behoorlijke hoeveelheid, en dus kan je er ook voor kiezen om een deel weg te geven als mooi home made cadeautje. Ik vind het zelf het mooiste om de fudge zo simpel mogelijk te houden, maar je kan er voor kiezen om er allemaal mooie, lekkere dingetjes overheen te strooien, zoals bijvoorbeeld gesuikerde viooltjes of rozenblaadjes of bijvoorbeeld discodip.

Als je dit maakt is het handig om een suikerthermometer te hebben. Ik vind zelf dat een goede keukenthermometer het investeren waard is. De thermometer die ik zelf gebruik kostte zo’n 15 euro, kan ook in de oven (of in ieder geval het thermometer stuk, het apparaatje zelf is van plastic, dus die kan niet in de oven), is super precies en heeft ook een waarschuwingsalarm voor als een bepaalde temperatuur bereikt is. Als je een keukenthermometer koopt kijk dan naar waar je hem vooral voor gaat gebruiken en pas hem daarop aan. Ik gebruik die van mij voor alles, van de binnentemperatuur van een (groot) stuk vlees, de temperatuur van suiker, het temperen van chocolade of bijvoorbeeld bij het maken van advocaat.

 

Dit recept kan je, in theorie, ook maken zonder een thermometer. Dan heb je een glas ijskoud water nodig en laat je er af en toe een druppel fudge in vallen. Vormt het druppeltje zich tot een mooi glad bolletje of traanvormig druppeltje is de fudge goed. Anders moet je hem nog even laten doorwarmen.

 

Oh nog een laatste dingetje. Let alsjeblieft niet op mijn creepy hand op de foto. Ik weet niet wat er mis ging, maar normaal ziet mijn hand er gewoon uit als hand en nu lijkt het een klauwtje met rode nagels.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 80 gram ongezouten boter
  • 150 gram lichtbruine basterd suiker
  • 1 vanille stokje
  • Een flinke snuf grof (zee)zout

 

Hoe maak je het?

  1. Schraap de zaadjes uit het vanille stokje en doe ze samen met de gecondenseerde melk, boter en de basterdsuiker in een steelpannetje. Laat de suiker voorzichtig smelten. Het is belangrijk om continu te blijven roeren met een houten lepel . Ik raak zelf nog wel eens afgeleid door dingen, en neem normaal recepten niet zo serieus, maar geloof mij, als je eventjes vergeet te roeren (of net als mij te koppig bent) bakt je fudgemix aan en dat is echt super mega zonde.
  2. Blijf voor 10 minuten roeren, als alles gesmolten is. Pas op want het mengsel is echt heel erg warm! Maar blijf dus 10 minuten roeren, totdat de temperatuur van 113 graden Celsius heeft bereikt.
  3. Haal de pan van het vuur en roer het zout door het mengsel. Blijf voor een minuut of 5 flink roeren tot het mengsel iets is afgekoeld. Het roeren wordt wel steeds zwaarder, omdat het mengsel dikker en stroperiger wordt, maar zie het maar als een soort arm work-out.
  4. Stort het mengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. De bakplaat die ik gebruikte was eigenlijk ietsjes te groot, daardoor waren mijn randjes niet mooi strak. Opzich was dat voor mij geen probleem, omdat ik de randjes in hele fijne blokjes heb gesneden en voor de trifle heb gebruikt. Als je de fudge maakt om hem gewoon af en toe te snoepen raad ik je aan om een vierkant bakblik van ongeveer 25×25 cm te gebruiken.
  5. Strooi eventueel wat versiersels op de fudge nu die nog plakkerig is en laat de fudge op kamer temperatuur een aantal uur afkoelen en stevig worden. Snijd daarna de fudge in blokjes en probeer ze niet in een keer op te eten. Ik vind het zelf het lekkerste om de fudge recht uit de koelkast te eten, maar doe er vooral mee wat je zelf lekker vindt!

 

Liefs!!IMG_3514

Advertentie