Al zo ongeveer sinds ik 14 ben zeur ik pap en mam de oren van hun hoofd om een pastamachine. Ik heb een paar keer op het punt gestaan om er zelf een goedkope variant te kopen, maar dan adviseerde mam me te wachten en te sparen voor een echt goede pastamachine. Hij stond elk jaar trouw op mijn verlanglijstje, maar nooit kreeg ik hem. Tot 2 weken geleden.
Ik kon natuurlijk niet wachten om mijn nieuwe speeltje te gebruiken en geloof mij, het voelt goed. Ik maakte altijd al wel zelf pasta, door het gewoon met de hand uit te rollen. Maar dat is best wel veel werk en met een pastamachine heb je in minder dan 10 minuten (ik denk zelfs minder dan 5 minuten) je pasta klaar.
Wat benodigdheden betreft is pasta echt super makkelijk, omdat je in principe maar 2 dingen nodig hebt. Bloem en ei. En wel in de volgende verhoudingen 100 gram bloem op 1 ei. Je kan ook veganistische pasta maken, dan vervang je het ei voor water. Op 500 gram bloem gebruik je dan 240 ml lauwwarm water. Maar tenzij je echt principieel veganist bent zou ik dat echt niet doen. Want pasta gemaakt met ei is toch echt een stuk lekkerder.
Het is het beste als je bij de bloem gaat voor type 00 bloem of durum tarwe of een mengsel van die twee. Je kan met gewone bloem ook prima pasta maken, maar durum tarwe zorgt voor een mooie pasta kleur en het type 00 bloem is heel fijn en zorgt voor dat de pasta qua structuur lekkerder is.
Je kan pasta ook kleuren met bijvoorbeeld spinazie, saffraan, bietjes, tomatenpuree, inktvisinkt of gewoon met kruiden. Nu maakt het kleuren van pasta het maken van pasta een stuk moeilijker. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het maken van groene pasta, met spinazie. Spinazie geeft best veel vocht af en zorgt er dus voor dat het moeilijker is om een stevig deeg te krijgen. Omdat ik nog bezig ben met de perfecte kleurverhoudingen te zoeken wil ik daar verder nog niets over degen, maar i’m working on it, dus dat komt binnenkort.
Van de pasta die ik met de hand rolde, maakte ik bijna altijd een soort vierkante flapjes, omdat ik gewoon niet genoeg werkruimte had om een hele rol pasta uit te rollen. Met een pasta machine werken neemt een stuk minder ruimte in beslag, dus maakte ik deze keer super lange tagliatelle.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
• 100 gram bloem
• 1 ei

Hoe maak je het
1. Ik vind het persoonlijk het makkelijkste om met het maken van pasta te beginnen in een kom. Doe dan alle bloem en het eitje in de kom en roer het met een lepel zo goed mogelijk door elkaar.
2. Stort vervolgens de inhoud van de kom op een schoon werkvlak en kneed het in zo’n 3 tot 5 minuutjes tot een pasta deeg. Het is een beetje afhankelijk van je eigen kracht hoe lang je erover doet. Als ik een beetje mijn best doe heb ik in minder dan 3 minuutjes een fatsoenlijk pasta deeg, maar ik heb ook dagen dat ik er rustig 10 minuutjes over doe. Zorg er in ieder geval voor dat je een niet plakkerig, enigszins stevig, elastisch deegje hebt.
3. Op dit moment kan je 3 dingen doen. Pasta deeg is niet heel goed houdbaar, maar je kan het wel een beetje van te voren maken. Ik zou het persoonlijk de dag zelf nog verwerken, maar als je het ‘s ochtends maakt kan je als je wilt het pastadeeg nu inwikkelen in plasticfolie en in de koelkast leggen tot je het nodig hebt. Denk er hierbij aan dat je het deegje voor je het gebruikt even moet doorkneden. Je kan ook de pasta al uitrollen, vormen naar de vorm die jij wilt, eventjes koken en vervolgens weer laten afkoelen en in de koelkast leggen tot je het nodig hebt. Wat verreweg het makkelijkste is, is de pasta direct al gebruiken.
4. Haal de pasta hiervoor een aantal keer door de pastamachine op de grootste stand. Vouw het elke keer weer een aantal keer op en haal het er dan weer door. Hiermee activeer je de gluten en dat zorgt er geloof ik voor dat het deegje extra elastisch is, wat er voor zorgt dat het mondgevoel van de pasta aangenamer is. Als je de pasta een aantal keer op de ruimste stand door de machine hebt gehaald, kan je steeds één of een aantal standen kleiner gaan, totdat je de dikte hebt bereikt die jij nodig hebt voor jouw pasta gerecht.
5. Als je met de hand pasta rolt, doe je precies dezelfde stappen, maar dan met een deegroller. Vouw in eerste instantie de pasta steeds weer op, totdat je ziet dat de pasta elastischer is. Dan kan je de pasta steeds dunner uitrollen.
6. Je kan er nu voor kiezen om de pasta zelf in vormpjes te snijden, ravioli of tortellini te maken, of via de pastamachine zelf tagliatelle of spaghetti te maken. Dat laatste vind ik persoonlijk het makkelijkste. Om een of andere reden strooi ik zelf altijd wat bloem over mijn pasta en hussel ik het een beetje door elkaar. Geen idee waarom ik dat doe heel eerlijk gezegd, maar het ziet er wel heel leuk uit. Dus tja.
7. De pasta die je zelf maak heeft een hele korte kooktijd, het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de vorm, grootte en vulling, maar de tagliatelle die ik maakte had minder dan 1 minuutje nodig. Dus houdt het goed in de gaten!

 

Liefs!

 

Advertentie