Laatst had ik enorm veel zin in lam. Geen idee waarom, want normaal vind ik lam eigenlijk helemaal niet zo lekker, maar ik moest en zou lam eten.

Mijn favoriete stukje lam is de rack. Nu was die toevallig overal uitverkocht, ik denk dat meer mensen in Nijmegen zin hadden in lam, dus settelde ik voor wat koteletjes. Als je het heel rationeel bekijkt is een kotelet hetzelfde als een rack, alleen zijn koteletjes al los gesneden, en is de rack gewoon een stuk. Ik vind de rack zelf mooier, omdat als je hem dan snijdt, je van binnen zo’n mooi rosé stukje vlees hebt, terwijl je koteletjes gewoon in een (grill)pan legt, en dat vind ik minder mooi. Maar goed, voor de smaak maakt het vrij weinig uit natuurlijk.

Ik wist niet zo goed wat ik erbij wilde serveren, ik wist eigenlijk überhaupt niet hoe ik de koteletjes wilde kruiden, ik twijfelde tussen een Italiaans getint gerechtje, met pasta en heel veel rozemarijn en iets wat een beetje Marokkaans getint was met couscous en munt. Dus vanzelfsprekend koos ik iets heel anders en serveerde ik mijn lam met doperwtenpuree.

Het receptje voor doperwtenpuree vind je hier. In dat recept gebruik ik het als topping op een crostini, maar zoals je kunt zien kan het ook prima in een hoofdgerecht. Ik gebruik het in plaats van een zetmeel product. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet precies weet hoe gezond doperwten zijn, maar volgens mij zijn doperwten peulvruchten, en die zijn dan weer semi goed voor je. Dus volgens mij zit ik goed.

Lam is van zichzelf vrij zacht van smaak, dus je kan prima los gaan met kruiden. Sterker nog, met de kruiden geef je juist extra smaak aan je lam. Persoonlijk raad ik je dan ook aan om de koteletjes even te laten marineren, maar als je daar geen tijd voor hebt, raad ik je alsnog aan om het op z’n minst 10 minuutjes even te laten inwerken.

Ook is het voor de mooiigheid fijn als de botjes van je koteletjes mooi schoon zijn. Dit kan je op 2 manieren doen. Je kan een touwtje strak om het botje houden en dan het touwtje naar boven trekken, als het goed is trek je dan alle meuk mee. Als je dat niet lukt kan je ook altijd met een mesje de restjes vlees van het botje af schrapen.

 

Wat heb je nodig? (2 à 3 personen)

  • 6 lamskoteletjes
  • Ongeveer een kopje olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • Peper en zout
  • 1x Doperwtenpuree

 

Hoe maak je het?

  1. Begin met de olie waar je de koteletjes straks even in laat marineren. Rits hiervoor de blaadjes van een takje rozemarijn en snijd deze fijn. Snijd ook de knoflook fijn en voeg de knoflook en de rozemarijn toe aan de olie. Breng het flink op smaak met zout en peper en laat de koteletjes even in het mengsel liggen. (Je kan ook alles in een ziplockbag doen. Dan kan je het makkelijk inmasseren en even in de koelkast leggen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor knoeien).
  2. Zorg dat de koteletjes op kamertemperatuur zijn voor je ze gaat bakken en zorg ervoor dat de (grill)pan waar je ze in bakt goed heet is. Schraap de takjes rozemarijn en stukjes knoflook een beetje van de koteletjes af. Als je het erop laat zitten krijg je verkoolde stukjes knoflook en rozemarijn tijdens het bakken, en dat is niet echt bevorderlijk voor de smaak.
  3. Bak de koteletjes tussen de 2 à 3 minuten per kant. En laat ze vervolgens even rusten in wat aluminium folie. Serveer 2 of 3 koteletjes per persoon, dat ligt er een beetje aan hoe groot de koteletten zijn, en hoe veel honger je zelf hebt. Van de doperwtenpuree houdt je waarschijnlijk wat over, maar dat is geen probleem want doperwtenpuree is echt lekker.

Liefs!!

Advertentie