Florentine koekjes zijn, ondanks dat ik absoluut geen zoetekauw ben, een van mijn favoriete soorten koekjes. Ze zijn verschrikkelijk makkelijk om te maken, er kan bijna niks aan mis gaan, maar ze zijn echt heel erg lekker!

Volgens mij horen er officieel ook gedroogde vruchten door, denk hierbij vooral aan rozijnen en gekonfijte kersjes, maar die vind ik allebei niet zo lekker, dus dat laat ik weg. Als jij het er wel door wilt doen, zeker doen! Vooral de gekonfijte kersjes staan denk ik erg mooi in het koekje. Verder zie je ook nog wel vaak dat de onderkant van de florentine bestreken is met chocolade, maar aangezien ik ook geen echte liefhebber ben van chocolade, heb ik besloten om dat ook niet te doen. Wat je dan overhoud is een heel simpel amandel/karamel achtig koekje. Love it.

Als je wilt variëren met noten, raad ik je aan om hazelnoten toe te voegen, dat is de meest traditionele keuze.

Verder gebruik ik golden syrup, omdat honing niet lekker vind (er zijn in het recept vandaag wel erg veel dingen die ik anders doe, omdat ik het origineel niet zo lekker vind, zie ik nu. Shame on me.). Maar honing is het gezondere alternatief. Je zou ook voor andere stroop alternatieven kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld glucosestroop of iets anders. Maar ik gebruik golden syrup eigenlijk altijd om honing te vervangen in recepten, en dat werkt altijd prima.

 

Ik probeer mezelf altijd aan te praten dat de koekjes niet verschrikkelijk slecht zijn, maar dat zijn ze wel. Gelukkig heeft dat ook een voordeel, want na 2 koekjes heb ik persoonlijk alweer genoeg suiker gehad voor een hele week. Dus in het kader ‘geniet met mate’ zijn ze perfect.

 

Wat heb je nodig?

 • 75 gram golden syrup
 • 75 gram witte basterd suiker
 • 75 gram boter
 • 110 gram geschaafde amandelen
 • Een flinke snuf zout

Hoe maak je het?

 1. Verwarm een oven voor op 160 graden Celsius en weeg de golden syrup, suiker en boter goed af en verhit alles in een steelpan met vrij hoge randen. Vet een bakplaat in met wat boter en leg er bakpapier in.
 2. Breng het geheel voorzichtig aan de kook, maar roer het geheel (nog) niet door. Als je denkt dat het nodig is kan je de pan een beetje ronddraaien of heen en weer schudden, maar door te roeren kan het zijn dat de suiker niet helemaal mooi smelt/oplost waardoor je kleine suikerkristalletjes krijgt in je koekje, en hierdoor worden minder mooi en minder lekker.
 3. Op het moment dat het geheel heeft gekookt (dit kun je zien aan dat het geheel een beetje begint op te schuimen) kan je de geschaafde amandelen en het snufje zout erdoor roeren.
 4. Verdeel het amandel-mengsel op de bakplaat met bakpapier. Zorg dat het overal ongeveer een dikte heeft van 3 millimeter.
 5. Bak het geheel voor 15 minuutjes in de voorverwarmde oven. Snijd de florentine als deze net uit de oven komt in stukjes. Ik deed dit terwijl alles nog op de bakplaat lag met een zo’n pizza rol mes. Dit vind ik persoonlijk het makkelijkste. Laat alles iets verder afkoelen, totdat je het met je vingers kan aanraken. Leg dan alle koekjes op een rooster en laat ze verder afkoelen tot ze knapperig zijn.
 6. Als je chocolade wilt doen op een van de kanten is dit het moment, laat daarvoor de chocolade au bain-marie smelten, en vervolgens weer afkoelen tot 32 graden Celsius en dip vervolgens de onderkant van de koekjes erin. Wat je ook kan doen is de chocolade over de koekjes(op het rooster) heen gieten, maar dit is een stuk rommeliger en zorgt voor meer afwas. Het is wel ook een stuk sneller, dus dan moet je even kijken wat je zelf het fijnste vindt.

 

Liefs!! XX

IMG_2087

Advertentie