Erwtensoep. Typische winterkost. Wij aten het vroeger best wel vaak, omdat het lekker is, meestal kozen pap en mam voor gemak en kochten ze kant en klare erwtensoep, maar het zelf maken van erwtensoep is eigenlijk helemaal niet moeilijk!

Papa maakte overigens de erwtensoep vaak wel zelf! Maar door de weeks was papa altijd pas wat later thuis van z’n werk en het maken van erwtensoep duurt wat lang. In totaal moet de soep namelijk zo’n 90 minuten opstaan. Dus als pap om half zeven thuis kwam was het geen optie om dan nog aan de erwtensoep te beginnen. Het koken zelf is makkelijker dan het zetten van een kop thee. Want in feite doe je niks meer, dan dingen in kokend water gooien. Yes, zo simpel is het echt!

Ik heb er zooo veel herinneringen aan erwtensoep. We aten het vroeger best wel vaak, bijvoorbeeld met sinterklaas, vlak voor we de cadeautjes mochten uitpakken, of met carnaval, als we een goede bodem moesten leggen.

Het onderstaande recept is voor een behoorlijke portie erwtensoep. Ik zou dat het een hoofdmaaltijd is voor 6-8 personen, helemaal als je er nog iets van (rogge)brood bij serveert!

Wat heb je nodig?

  • 2 liter water
  • 400 gram spliterwten
  • 300 gram spekjes
  • 1 laurierblad
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • Een kwart knolselderij
  • Paar stengels selderij
  • 1 rookworst
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Breng het water aan de kook in een grote pan en doe hier de spliterwten, spekjes en het laurierblad in.
  2. Schep het schuim van het water af en laat het geheel ongeveer een uurtje koken.
  3. Maak in dat uur de penen, prei, knolselderij, selderij en het uitje schoon en snijd alles in stukjes
  4. Voeg de penen, prei, knolselderij, selderij en het uitje toe en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen.
  5. Verwarm de rookworst en snijd hem in plakjes, roer de plakjes door de soep en enjoy!

Liefs!!

IMG_1080

Advertenties