Normaliter maak ik risotto met witte wijn, maar deze keer deed ik het helemaal anders en gebruikte ik rode wijn. Waarom? De Elandworst van IKEA heeft een lichte wild smaak en past beter bij rode wijn dan bij witte wijn.

Maar goed, als er een ding is wat ik je kan aanraden met koken is het altijd alles proeven. Dit geldt op verschillende manieren: Proef voor je gaat koken, zo weet je hoe je ingrediënten smaken. Je hoeft hier niet in door te slaan, je hoeft niet elke keer op nieuw te proeven, maar als je met een nieuw ingrediënt kookt is het altijd verstandig om eerst te weten hoe het smaakt.

Proef ook tijdens het koken, zo weet je of je gerecht goed op smaak is. Als je een gerecht goed op smaak brengt heb je aan tafel geen zout of peper meer nodig. Bovendien ben je door te proeven beter in staat om je gerecht in balans te brengen en eventuele foutjes op tijd op te merken zodat je er nog wat aan kan doen. (Stel je gooit ergens te veel chillipoeder of zout of iets dergelijks door kan je bijvoorbeeld nog een aardappel meekoken, die neemt de smaak als het ware in zich op, waardoor het te veel aan specerijen minder heftig wordt)

En als laatste proef ook dingen waarvan je denkt dat je het niet lust. Je smaak is namelijk continu in ontwikkeling en door dingetjes te blijven proberen vind je op een gegeven moment iets wel weer lekker.

Zo werkt dat ook bij mij. Ik heb nooit paddenstoelen gelust. Ik vond de smaak vies, ik vond ze er vies uitzien, ik vond de structuur vies, en het idee dat er sporen inzaten vond ik ook vies. Mam en pap hebben tot in den treure geprobeerd om mij paddenstoelen te laten eten, omdat mijn zus ze wel heel erg lekker vind, maar ook al sneed mam ze super fijn en verstopte ze de flinterdunnestukjes in pasta saus, ik had a la minute door dat er de door mij gehate paddenstoelen door zaten en weigerde dan verder te eten.

Toen ik op kamers ging wonen zorgde het voor meer problemen, champignons zijn redelijk goedkoop en je kan er dus prima een maaltijd mee opvullen. Als koppige jaargup vond ik het absoluut niet cool om te zeggen dat ik geen paddenstoelen at, waardoor ik er hardnekkig omheen at en vervolgens door gebrek aan bodem na 2 bier er compleet vanaf lag.

Maar onder het motto practice what you preach ben ik aan de slag gegaan om iets te proberen dat maken met paddenstoelen, wat ik wel lust. De sleutel in mijn eetdramatje blijkt wijn en elandworst.

Zoals ik al eerder zij heeft de elandworst een lichte wildsmaak en past dus goed bij rode wijn. Ik besloot al vrij snel dat ik dan maar een risotto moest maken maar ja, ook een risotto heeft groente nodig. Met een familie die van paddenstoelen houdt heb ik de nodige paddenstoelen kennis, al zeg ik het zelf, en wist ik dat het onvermijdelijk was dat ik ook aan de paddenstoel moest.

Een lang verhaal kort: Ik vond het heerlijk. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik de gebakken elandworst lekkerder vind dan de paddenstoelen, maar wat wil je na ruim 21 jaar harde strijd tegen paddenstoelen.

Hieronder vind je het recept voor mijn risotto en tevens mijn tweede inzending voor de IKEA foodchallenge. Want IKEA I owe you big time.

Vooral mam en pap zijn erg blij met dit recept, omdat ik nu onmogelijk nog kan zeggen dat ik geen paddenstoelen lust.

Wat heb je nodig: (4 personen)

1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 winterpeen, 1 teen knoflook,  1 doosje met verschillende soorten paddenstoelen, flinke klont boter,  een scheut olijfolie, 300 gram risotto rijst, 1 glas wijn (en de rest van de fles voor de chefs ), 1 blik gepelde tomaten, half blokje runder bouillon, ongeveer 2 glazen warm water, ruim 50 gram geraspte kaas (kies voor de ost prast van de IKEA), klontje boter, een halve eland worst, wat peterselie, eventueel peper en zout

Wow ik zie nu pas dat het echt een enorme lijst aan ingrediënten is. Maar het meeste (ui, knoflook, bouillon, wijn, boter, water, een blik tomaten, peper en zout) heb je wel in je voorraadkast staan als het goed is.

Hoe maak je het?

  1. Begin met het zo fijn mogelijk snijden van de ui en de knoflook, en de bleekselderij en de peen.
  2. Smelt de boter in een pan met dikke boter en fruit eerst de ui en dan de knoflook.
  3. Voeg de fijngesneden bleekselderij en peen toe, als de ui en knoflook glazig zijn. Laat dit zo voor ongeveer een kwartiertje op zacht vuur pruttelen, dit heet een soffritto. (soffritto is Italiaans voor ‘gefruit’)
  4. Snijd ondertussen de elandworst in blokjes.
  5. Bak de stukjes elandworst uit in de olijfolie en zet ze apart.
  6. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en voeg ze ook toe aan de soffritto, bak dit voor 1 minuutje
  7. Voeg de rijst toe, en bak de rijst mee tot deze glazig is. Als de rijst glazig is, voeg dan de wijn toe. En laat de alcohol uit de rijst verdampen
  8. Voeg de tomaten en het bouillonblokje toe. En voeg zo veel water toe als de risotto nodig heeft. (In deze blog behandel ik het maken van een risotto wat uitgebreider!)
  9. Als de risotto gaar is, haal hem dan van het vuur af en voeg de geraspte kaas en de boter toe. Laat het zo voor 2 minuutjes staan met een deksel op de pan en roer hem voor het serveren nog even door. Serveer hem met de uitgebakken elandworst en de peterselie.

2015-08-02 19.06.05

Smakelijk!!!

Advertentie