Je zult waarschijnlijk denken ‘Goh Babette, voor iemand die beweert niet van paddenstoelen te houden eet je wel erg veel paddenstoelen?’. Dat klopt. De reden waarom en het recept voor deze awesome pasta vind je als je verder leest!!

Naast dat ik vind dat ik paddenstoelen moet leren eten, ben ik erachter gekomen dat paddenstoelen schijnen te helpen tegen herfstziektes. Nu kwakkel ik in de herfst altijd een beetje met m’n gezondheid, dus alle beetjes helpen.

!!!Pas op: hierna volgt mijn nerd-research!!!

Het mineraal dat ervoor zorgt dat champignons helpen tegen herfstdipjes is selenium. Het schijnt zo te zijn dat een lage selenium waarde ervoor zorgt dat je griepsymptomen verergeren. Door champignons te eten verhoog je de selenium waarde in je bloed, wat er dus voor zou moeten zorgen dat je een griepje of verkoudheid als minder erg ervaart. Daarnaast bevatten champignonnetjes Vitamine B2 én B3 en is het ook nog rijk aan foliumzuur, fosfor, koper en bevatten ze ook nog eens vezels. Foliumzuur schijnt vooral belangrijk te zijn voor zwangere vrouwen, omdat het goed is voor je ongeboren kindje, maar het helpt ook bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Fosfor is goed voor je botten en je tanden, koper is goed voor je afweersysteem, je botten en zorgt voor pigment in je haar en vitamine B2 en B3 zijn met name belangrijk voor de energievoorziening van je lichaam. Tot slot zitten er veel proteïne en eiwitten in champignons. Deze zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel houdt. Plus eiwitten zijn goed voor de gains.

Je begrijpt, toen ik hierachter kwam moest ik wel proberen of dat het ook echt helpt en dus mik ik nu overal paddenstoelen door. M’n eigen, totaal niet wetenschappelijk verantwoorde experimentje is nu in volle gang en ik zal aan het einde van het seizoen een update geven, als ik het onthoud in ieder geval.

-nerd out-

Nu vind je op het internet vooral veel recepten voor pasta met champignons waar je liters room voor nodig hebt. Omdat ik daar niet altijd zin in heb, heb ik met een aantal pogingen dit receptje ontwikkelt. Na verschillende versies, waarin ik het onder andere geprobeerd heb met een rouxtje (te zwaar), met melk (gaf niet de smaak die ik wilde) en heel veel boter en kaas (spreekt voor zich dat dit ook niet perse gezond is), ben ik erachter gekomen dat de simpelste oplossing de beste is. En die simpelste oplossing was: gooi er drank bij. Top idee.

De drank in kwestie is witte wijn. Ik gebruik, als ik kook normaal de wijn die ik er ook bij zou drinken. In dit recept is een pinot grigio naar mijn mening het meest geschikt, maar een goede chardonnay of sauvignon blanc kunnen ook prima.

Ik gebruik overigens ook ardennerham dit recept, maar als je liever vegetarisch eet kan je de ham weg laten en de bouillon vervangen door een vegetarische variant.

Wat heb je nodig?

 • Pasta voor 1 persoon
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 150 gram kastanjechampignons in plakjes
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook
 • 3 takjes verse tijm + extra ter garnering
 • (olijf)olie of boter
 • 5 plakjes ardennerham
 • 1 glas witte wijn
 • Parmezaanse kaas (ter garnering)
 • Eventueel Rucola

 

Hoe maak je het?

 1. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg het bouillonblokje en eventueel wat extra zout toe.
 2. Verhit de olie of de boter in een pan en bak de plakjes ham krokant. Vis de plakjes uit de pan en bak de ui glazig. Voeg ook de knoflook champignons en de tijm toe. Breng alles op smaak met peper en zout. Als de champignons gaar zijn kan je de wijn toevoegen. Laat het geheel eventjes pruttelen, zodat de aanbaksels van de bodem van de pan loskomen. Die zijn echt waanzinnig belangrijk voor de uiteindelijke smaak van je pasta. Proef even of de saus goed op smaak is. Kook ondertussen de pasta al dente.
 3. Doe de pasta in de pan bij de champignons, met een soeplepel van het pastawater om de saus te binden. Zet het vuur wat hoger en schud de pasta en de saus goed door elkaar. Zo kan de smaak van de saus goed in de pasta trekken.
 4. Verkruimel de spekjes over de pasta en strooi ook ruim Parmezaan erover. Eventueel kan je ook nog wat verse tijm of zelfs wat rucola over de pasta strooien. Dat is mooi voor de kleur, maar niet noodzakelijk.

 

Liefs!!

Advertentie