Met het nieuwe collegejaar in aantocht wilde ik toch iets doen met het feit dat ik een student ben. Daarom heb ik vandaag een recept voor Lahmacun, oftewel, Turkse pizza voor jullie. Turkse pizza is typisch studentenvoer. Of in ieder geval is het erg lekker als je wat hebt gedronken. Vroegâââh in Almelo(ooooo) stonden er op de markt altijd lekker veel verschillende kraampjes waar je Turkse dingetjes kon kopen. Van gevulde wijnbladeren, de meest geweldige olijven en harissa tot simit (heerlijk Turks brood in een soort van Bagelvorm met sesamzaadjes) en dus Turkse pizza.

Als ik op zaterdagochtend als brakke Harrie met pap mee ging naar de markt, omdat ik erop stond om ‘s avonds te koken. Haalde pap uit medelijden en brakheidsremedie dan ook altijd een Lahmacun met/voor mij. Na een tijdje wilde ik het ook proberen zelf te maken. Dus stond ik op een zaterdag met m’n brakke kop in de keuken. Het maken van Lahmacun is niet echt moeilijk te noemen. Echter, het is wel een beetje arbeidsintensief.

Met jaren van Lahmacun ervaring ben ik er ondertussen achter welke bereiding ik zelf het lekkerst vind. Net als met bijvoorbeeld stoofvlees, of bijvoorbeeld appeltaart, zijn er verschillende recepten voor Lahmacun in omloop. Hieronder vind je mijn favoriet!

 

Wat heb je nodig? Voor ongeveer 12 stuks

Voor het deeg: 500 gram bloem(plus wat extra), 1 zakje gist, 250 ml lauwwarm water, 2 eetlepels Turkse yoghurt, 1,5 theelepel zout, mespunt suiker, 2 eetlepels zonnebloem olie (plus wat extra), 1 eetlepel olijfolie.

Voor de gehaktvulling: 250 gram rundergehakt, 2 tomaten, 1 groot blikje tomatenpuree, 1 rode paprika, 1 Spaanse peper, 2 bosuitjes, een flinke handvol peterselie, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel water, 1 theelepel zout, zwarte peper

Voor erop: sla, ui in ringen gesneden, tomaat in plakjes, komkommer in plakjes, paprika, knoflooksaus, sambal, etc.

 

Hoe maak je het?

Begin met het maken van het deeg. Hiervoor gooi je alles bij elkaar en meng je het goed door. Het is de bedoeling dat je een soepel deeg krijgt. Je kan het met de hand, mixer of keukenmachine doen. Ik zelf begin altijd met de mixer en doe het laatste stukje met de hand, zodat ik kan voelen of het deeg goed is. Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, maak een ronde bol van je deeg en laat deze voor zo’n anderhalf uur rijzen in de ingevette kom. Als het goed is, is de hoeveelheid deeg ongeveer verdubbeld.

In de tussentijd kan je bezig gaan met de gehaktvulling. Snijd de pitjes uit de tomaten en de paprika (en eventueel uit de rode peper). Vervolgens is het de bedoeling om alles heel erg fijn te snijden. Ik koos hier zelf voor het gemak en heb de tomaten, rode paprika, rode peper, bosui en peterselie gewoon in een staafmixer gegooid, om er zo een heel fijn prutje van te maken. Maar je kan er dus ook gewoon voor kiezen om alles met de hand heel erg fijn te snijden, maar houd er dan rekening mee, dat je een stuk langer bezig bent. Maar goed, als dat allemaal fijn gesneden is kan je dat allemaal in een grote kom doen. Voeg hier ook de zonnebloemolie en de tomatenpuree en het water, peper zout aan toe. Roer het goed door en laat het zo even staan. Je zou ervoor kunnen kiezen om ook nu al het gehakt erdoor te roeren. Normaal zou ik dat ook gedaan hebben, maar met het extreem warme zomerse weer ben ik daar een beetje huiverig voor. Zorg er in ieder geval voor dat het gehakt minimaal een kwartiertje heeft gehad om met de rest van de gehaktvulling ingrediënten te mengen, voordat je het op de lahmacun smeert.

Als je nog tijd over hebt binnen de rijstijd, kan je alvast de dingen die je op je lahmacun wilt doen voorbereiden. Dat wil zeggen dat je zelf je knoflooksaus kan maken, en de komkommer, ui, tomaat, of wat je er dan ook op wilt doen, fijn kan snijden.

Als het deeg goed gerezen is, en je gehaktmengsel goed is ingetrokken kan je je lahmacun gaan bakken. Dit vergt enige handigheid, of in ieder geval, ik moet elke keer eventjes op gang komen. Dit komt, doordat ik met 2 pannen werk, en dus terwijl de lahmacun in de pan zitten, bezig ben met het maken van de volgende. Derhalve is het erg handig om iemand te hebben die je helpt in de keuken, of een extra paar handen te groeien. Het eerste lijkt mij persoonlijk een stuk makkelijker en handiger. Maar goed. Om de Turkse pizza’s te maken zet je dus 2 pannen op laag tot middelhoog vuur. Doe hier geen olie, boter of iets dergelijks in, want dat is niet nodig en alleen maar onhandig en je lahmacun smaken er minder door. Rol een deegbolletje ter grote van een ijsbolletje zo plat mogelijk uit, maar houd er wel rekening mee dat je hem nog moet optillen naar de pan. Schep 1,5 eetlepel gehaktvulling op de pizza en smeer deze uit. Ik zeg hier 1,5 eetlepel, omdat dat een goede vuistregel is, maar het is in principe een beetje afhankelijk van hoe groot je de pizza uitrolt, hoeveel gehaktmengsel je nodig hebt. Als je deeg uitgerold en met gehakt besmeerd is kan je het geheel met de deegkant naar beneden in de pan leggen. Zet een deksel op de pan, anders wordt het gehakt niet gaar, en schud af en toe een beetje met de pan, zodat de lahmacun niet aanbakt van onderen. De pizza heeft 4 minuten nodig in de pan. Als de pizza gaar is kan je hem op een bord leggen met zilverfolie. Als je dat met alle lahmacun zo doet, krijg je als het ware een grote lahmacun lasagne met laagjes aluminiumfolie, pizza, aluminiumfolie, pizza etc. Als je eindigt met aluminiumfolie en een oven voorverwarmd op 100 graden Celsius kan je zo de pizza’s warmhouden, terwijl jij de rest bakt/de toppings snijdt/ iets anders aan het doen bent. Maar goed. Op deze manier bak je dus alle lahmacun totdat het deeg op is. Zoals ik al eerder zei heb je er een beetje in handigheidje in nodig. Mijn handigheid was om 1 pizza te maken en in de pan te leggen, vervolgens de andere pizza te maken en de andere pan te leggen, aan de volgende beginnen en de 1e uit de pan halen en de nieuwe er weer in leggen. Als je me nog volgt. Op deze manier heb je steeds 2 minuten om 1 pizza uit de pan te halen, een nieuwe erin te leggen en de volgende weer uit te rollen en te bestrijken met gehaktmengsel. Als je een beetje doorwerkt is dit een prima tijdsvenster om lahmacun in te maken. En als je een beetje kunt rekenen ben je dan net iets minder dan een half uurtje (26 minuten) bezig met het bakken van de lahmacun. Ik heb geen idee waarom ik dat erbij zet, maar het is misschien handig voor jouw kookplanning ofzo.

Serveer de lahmacun op een schoon stukje aluminiumfolie, met toppings naar keuze, zodat jij of jou gasten zelf kun Turkse pizza kunnen beleggen! (en fancy opvouwen en dan in aluminiumfolie inwikkelen, zodat het net lijkt of je langs de dönertent bent gegaan, waar eigenlijk helemaal niks fancys aan is.)

Omdat ik deze keer niet kon kiezen uit mijn foto’s krijgen jullie er maar liefst drie om bij te watertanden! De eerste is de lahmacun op z’n puurst, de tweede is een lahmacun met mijn favo toppings, de derde is de lahmacun opgerold, vlak voor ik hem ging opeten, omdat het foto’s maken me stiekem veeeel te lang duurde.

IMG_0010 IMG_0013 IMG_0019

Advertentie