Olaa,

Als enorme Hollander houd ik ook in de zomer van mijn AGV’tjes en stamppotjes. Nu is boerenkool op een bloedhete zomerdag ook niet echt lekker en wil je ook wel eens een keer iets anders proberen dan zoete aardappelstamppot. Daarom is het leuk om te variëren met ‘zomerse’-ingrediënten. En zo een licht zomerstamppotje te maken.

Ik persoonlijk versta onder zomerse ingrediënten dingen met veel felle kleurtjes. Dat wil zeggen paprika’s in alle kleuren, tomaatjes, echt super groene groentes en ga zo maar door. Door dat soort ingrediënten door een aardappelpuree te roeren krijg je een heel vrolijk uitziend bordje.  Je zou er ook voor kunnen kiezen om er bijvoorbeeld een appeltje door te doen voor een fris zoet-zuurtje. Maar mama houdt niet van warme appel dus aangezien ik nog lekker een weekje thuis freewheel met boodschappen was dat geen optie.

Maar goed, vanwege de radiostilte tijdens het warme weer ben ik weer lekker veel recepten aan het uitproberen om met jullie te delen dus ik houd het voor nu even kort en kom asap weer bij jullie terug!

 

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

Voor de stamppot

10 aardappeltjes, 2 uien, 4 rode paprika’s, 1 groot bakje crème fraîche, boter, peper en zout

Voor de gehaktballen

500 gram halfom gehakt, 1 ei, 1 handje paneermeel, 2 flinke theelepels dijon mosterd, 1 eetlepel ketchup, wat worchester saus, peper, zout, wat nootmuskaat, wat gedroogde salie. Croma om in te bakken.

 

 

Hoe maak je het?

Schil de aardappeltjes en laat ze even zo staan tot je de rest van je mise en place op orde hebt. Snijd de ui in halve ringen en laat ze op laag vuur langzaam garen in een pan. Snijd ondertussen 3 van de paprika’s in kleine blokjes en zet deze ook even aan in de pan bij de ui. Snijd een paar dunne reepjes van de laatste paprika voor de garnering en snijd de rest ook in dunne blokjes. Houd deze blokjes apart zodat je ook nog wat stukjes paprika met een beetje bite in je puree hebt straks. Roer alle gehaktbal ingrediënten door elkaar en rol er ballen van. Ik heb zelf 8 wat kleinere balletjes gemaakt in plaats van 4 grote, omdat ik dat zelf lekkerder vind. Zet de aardappeltjes op voor zo’n 20 minuutjes tot ze gaar zijn en bak de gehaktballetjes in die tijd bruin en gaar in de croma. Op het einde kun je ervoor kiezen om wat water (en eventueel zo’n kuipje kant-en-klare jus) toe te voegen en zo een justje te maken. Je kan ook op een andere manier aan jus proberen te komen, maar daar wens ik je veel succes mee. Giet de aardappeltjes af en stamp ze fijn met de crème fraîche. Je krijgt zo een extreem romige extreem lekkere puree. Breng hem eventueel op smaak met wat zout en peper. Roer de rauwe en gebakken paprika (en de ui) door de puree en serveer hem lekker retro als een bultje stamppot met in het midden de gehaktbal en eventueel nog wat jus. Ik serveerde er ook wat baby boerenkool bij omdat ik dat erg lekker vind, en vooruit het is ook best wel gezond.

 

wpid-20150707_181027.jpg

Adios amigooss

 

Advertentie