Halloo!

Pasteis is de belem zijn kleine een soort van custard cakejes waar ik tot 2 jaar geleden niet van had gehoord. Toen ging mijn zus studeren in Lissabon, en BOOM daar waren ze.

Als je ze nooit hebt geproefd is het heel erg moeilijk uit te leggen hoe lekker ze eigenlijk zijn. Geef toe: Bladerdeeg met een soort van custard gevuld en dan met kaneelsuiker erbovenop. Klinkt niet echt heel erg lekker. Maar dat is het dus wel!

The sis heeft die van mij nog nooit geproefd, dus de expert heeft haar oordeel nog niet gegeven. Maar pap en mam, die allebei ook The real deal hebben gehad, hebben ze wel geproefd en zeiden dat mijn baksels behoorlijk dichtbij kwamen. Altijd fijn om te horen.

Omdat ik nog steeds aan het studeren ben. The horror. Dus ik klets hier niet zo lang door en schakel direct door naar het recept.

Wat heb je nodig?

1 pakje roomboter bladerdeeg, 3 decilieter (slag)room, 30 gram bloem, 4 eieren (dooiers), 150 gram suiker, een half vanille stokje, de schil van 1 citroen, snufje zout, kaneelsuiker

Hoe maak je het?

Meng de bloem met 1 deciliter van de room en het vanillemerg tot er geen klontjes meer in zitten. Verwarm de rest van de room, met de citroenschil, maar laat het zeker niet koken! Giet de warme room over het room/bloem-mengsel en roer het geheel goed door. Voeg de suiker en het vanillestokje toe en roer wederom goed. Voeg de eierdooier 1 voor 1 toe en als je een beslag zonder klontjes, strepen, of andere oneffenheden hebt, moet je het beslag weer iets laten indikken op laag vuur. Als het mengsel ingedikt is (het moet ongeveer een vla-consistentie hebben) kan je het mengsel laten afkoelen, en moet je de citroenschil en het vanillestokje eruit halen eruit halen.

Leg 3 plakjes  bladerdeeg op elkaar en rol dit op, tot een kleine dikke worst. Snijd plakken van ongeveer 1,5 centimeter en maak er een soort bakjes van. Wat voor mij erg goed werkte was de bakjes te vormen door met mijn duimen een beetje in het midden van de plak te duwen. Het vervolgens in een ingevette muffinvorm drukken en het zo nog een beetje verder naar mijn wens te vormen. Ik heb ze ook in de muffinvorm gebakken, zodat de pasteis hun vorm mooi behielden. In ieder geval, als je de bakjes allemaal hebt gevormd, kun je ze vullen met je custard/vla-mengsel. Bak je pasteis af voor zo’n 15 tot 20 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven. Strooi er wat kaneelsuiker over en zet ze voor circa 5 minuten terug onder de grill. Haal je pasteis uit je muffinvormpjes en serveer ze direct, als ze nog warm zijn, met wat extra kaneelsuiker.

wpid-wp-1434815210017.jpeg

X

Advertentie