Helloo!

Als je een keer een klassieker een andere draai wil geven, moet je er een ingrediënt door gooien waar je in eerste instantie niet aan zou denken. 1 Tip: kijk eerst op internet of iemand je is voor gegaan, of probeer het in ieder geval zelf uit voor je het aan een ander voorschotelt. Je wilt natuurlijk niet op dat ene super belangrijke etentje met je crush iets totaal goors en mislukts op tafel zetten. Wat je zonder twijfel kan doen is deze crème brûlée maken als dessert. Een gegarandeerd succesnummertje. Mits je tafelgast van koffie houdt natuurlijk.

Crème brûlée is alleen vaak best wel lastig om te maken, en het is ook een redelijk zwaar gerecht. Houdt daar dus rekening mee als je je menu samenstelt. Als je het voor de eerste keer maakt zou ik het niet combineren met een soufflé of andere “moeilijke” gerechten. Echter als je het maken eenmaal onder de knie hebt is het super makkelijk tijdens een druk etentje, omdat je alles in principe kunt voorbereiden. Je zou het een ruime dag van te voren kunnen klaarmaken en lastminute hoef je alleen maar de suikerlaag te branden, piece of cake.

 

Wat heb je nodig ?( voor 4 personen)

6 eierdooiers (tip: gooi de eiwitten niet weg maar maak er merengue van!), 75 gram kristalsuiker, 75 gram rietsuiker, 200 ml slagroom, 100 ml sterke versgezette koffie (een beetje afgekoeld), 100 ml melk.

Hoe maak je het?

Begin met het voorverwarmen van de oven tot 125 graden. Scheid de eieren, en roer de dooiers los met de kristalsuiker. Als je de suiker en eierdooiers goed doorgeroerd hebt kun je er de melk, slagroom en koffie door roeren. Als je een homogeen mengsel hebt verdeel je het over 4 crème brûlée bakjes. Zet de bakjes in een met water gevulde braadslede (zorg wel dat er geen water in de bakjes loopt!) en kook de crème voor 40 tot 50 minuutjes au bain marie  in de oven. Laat de bakjes vervolgens voor minimaal 3 uur afkoelen/opstijven in de koelkast. Haal ze er vlak voor het serveren uit en bestrooi ze met de rietsuiker. Brand de suiker met een gasbrandertje tot het het kenmerkende knapperige laagje word. Als je geen brandertje hebt kun je de brûlées eventjes onder de grill schuiven. Voordeel hiervan is dat je er veel tegelijk kan branden, nadeel is dat de crème er ook warm en dus vloeibaar van word wat bij crème brûlée dus niet de bedoeling is.

#oepsvergeten een foto te maken

 

P.S. Als je de crème brûlée zonder koffie smaak wilt maken, vervang je de koffie door nog meer melk. 

Enjoy!

Advertentie