Halloo,

De titel is zo wel een behoorlijke mondvol, maar het was laatst weer eens datenight voor de boyfriend en moi, dus ik moest me weer eens uitsloven. Omdat vriendlief aan het verhuizen is, wilde ik lief zijn en iets met veel vlees maken, dus het werd rollade. Niet dat ik het zelf vervelend vond hoor. Ik ben namelijk stiekem diep van binnen een holbewoner die het liefste zo veel vlees zo rood mogelijk eet (oké, dat rode telt alleen bij rundvlees). Maar in iedergeval, het was mijn plan om het vlees te laten shinen in die avond, en dat is gelukt!

De dronken aardappeltjes zijn geweldig en ik vraag mezelf dan ook keer op keer af, waarom ik die niet vaker maak. Helemaal in combinatie met vlees dat toch al in de oven moet. Het ziet er namelijk ongelofelijk fancy uit, het klinkt fancy, het is verschrikkelijk makkelijk te maken en er zit wijn door. HALLOO, perfectie op een bordje? Ik koos hier voor fancy aardappeltjes met een rode schil, omdat ik die er mooi uit vond zien, maar in principe kun je elke vastkokende aardappel hiervoor gebruiken.

Ohja, ik had uiteraard veeeel te veel gemaakt, zoals gewoonlijk, maar de rollade kon ik niet kleiner kopen, en voor de aardappeltjes wilde ik mijn hele ovenschaal vol hebben. Dus eh ja, dit recept qua hoeveelheden betreft een beetje apart. Je kan zelf denk ik het beste inschatten hoeveel jij en je gasten eten. En het vanaf daar verder inschatten.

Wat heb je nodig?

Voor de aardappeltjes

6 vastkokende aardappeltjes, 250 ml droge witte wijn, peper en zout en rozemarijn (je zou ook voor tijm, of salie kunnen kiezen, maar ik had zin in rozemarijn)

voor de rollade

1 varkensfiletrollade, 8 blaadjes salie, 1 pakje pancetta (je kan ook voor lardo of vetspek kiezen, maar dat vind ik er altijd smerig uitzien, dus ik koos voor pancetta) en je kan eventueel nog wat extra rozemarijn die je nog overhad van de aardappeltjes erop doen (dit ziet er heel fancy uit, maar voegt bijzonder weinig toe aan de smaak)

en voor de rest heb je spinazie nodig, of een andere groente naar keuze.

 

Hoe maak je het?

Verwarm eerst de oven voor tot 180 graden celcius. Vervolgens begon ik zelf met de aardappeltjes, maar omdat je de aardappeltjes en rollade toch op hetzelfde moment in de oven schuift, maakt het vrij weinig. uit. Het is alleen wel belangrijk dat de rollade op kamertemperatuur is. Maar in ieder geval voor de aardappeltjes was je eerst de aardappeltjes (duh, logisch). Je kan ze ook schillen, maar dat vond ik zonde van mijn aardappeltjes met rode schil, dus ik heb ze gewoon heel erg goed gewassen. Vervolgens snijd je de aardappeltjes in semi-dunne plakjes die je dakpansgewijs in een ovenschaal legt. Snijd de plakjes niet te dun, want dan worden het net chipjes, maar snijd ze ook niet te dik, want dan worden ze niet goed gaar. Als alle aardappeltjes in de schaal liggen giet je de wijn eroverheen, en bestrooi je ze een beetje met peper, zout en kruiden. Zet dit nu even aan de kant en ga verder met de rollade. Voor de rollade heb je een braadschaal nodig. Leg in het midden van de braadschaal alvast 4 salieblaadjes. Knip het draad dat om de rollade zit los en leg de andere 4 salie blaadjes op de rollade. Leg hier dakpansgewijs de pancetta overheen, zo dat je 2/3e van de rollade met spek bedekt (de onderkant van de rollade blijft spek vrij). Als je ze erbij hebt gekregen/om wat voor reden dan ook toevallig in huis hebt, kun je er nog van die rollade elastiekjes omheen doen. Anders raad ik je aan er een paar satéprikkers in te steken, om het geheel bij  elkaar te houden.

Leg de rollade met de onderkant (dus met het niet met spek bedekte deel) op de braadschaal op de salie.

Schuif eerst de aardappeltjes in de oven en schuif 5 minuutjes later de rollade ook in de oven. laat dit voor 20 minuutjes zo en verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden celcius. Laat de rollade en aardappeltjes zo nog 25 minuutjes in de oven staan. Haal na 25 minuutjes de rollade uit te oven, en laat de aardappeltjes er nog wel in staan, maar zet de oven alvast uit. De rollade moet ongeveer 5 minuutjes rusten voor je hem aansnijd, en in die tijd kun je mooi de spinazie wokken. Als de spinazie klaar is kun je de rollade aansnijden en de boel opscheppen!

wpid-20150525_202317.jpg wpid-20150525_200554.jpg

De foto is niet superfancy, maar ach, het eten was het wel! En oh  ja, let niet op de vleesthermometer die uit de rollade steekt. Geweldig ding, iedereen zou het moeten hebben! Haters gonna hate.

Byee!

Advertentie