Als ik een feestje heb, als ik zin heb om mezelf te verwennen, tijdens een high tea, voor een borrelavond, als er iets te vieren is en het liefst nog veel vaker elke dag is nog niet genoeg. Op al deze gelegenheden is er een gerechtje/hapje dat ik het allerliefste maak: crostini’s met doperwtenpuree.
Voor een doperwten lover als ik was het een aantal jaren geleden een aangename verrassing dat ik niet tot het avondeten hoefde te wachten op mijn geliefde doperwtjes. Nu eet ik ze het liefst de hele dag door!

 

Wat heb je nodig?

voor de crostini’s : 2 euroshopper baguettes, een beetje olijfolie, wat zout.

Voor de doperwtenpuree: 1 klontje boter, 2 sjalotten, 1 doos diepvries doperwten, 1 glas droge witte wijn, wat zout.

Ter garnering: Parmezaanse kaas, chilivlokken, eventueel ketchup (bij gebrek aan chilivlokken vooral.)

 

Hoe maak je het?

Om de volgorde van hierboven aan te houden beginnen we bij de crostini’s. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius, snijd de baguettes in dunne plakken. Ik zou zeggen plakjes van maximaal 0,5 cm dik. Dit vooral omdat ik het erg lekker zijn als de crostini’s een beetje krokant zijn. Verdeel de plakjes over een rooster en sprenkel er zo artistiek als je bent wat olijfolie overheen. Als je nu net als mij nogal een knoeierd bent, en je iets vlekgevoeligs aanhebt, kun je er ook voor kiezen om de olijfolie in een bakje te doen en je broodjes vervolgens met een kwastje in te smeren. Strooi er wat zout over. Je kan gewoon keukenzout gebruiken, maar in dit geval zou ik een fleur de sel achtig zout gebruiken, hier zit net wat meer smaak aan. Schuif de broodjes voor zo’n 8 minuutjes de oven in, of tot ze goudbruin zijn. Doe ze vervolgens in een schaal. Je kan er ook voor kiezen om ze zelf al verder klaar te maken met bijvoorbeeld doperwtenpuree (of vijgen en parmaham, of brie en gekarameliseerde uitjes) of je kiest ervoor om je gasten zelf te laten knutselen.

 

Dan de doperwtenpuree, simpeler kan het haast niet, en daarom is het een favoriet ja, ik kan nog dichten ook. Begin met het smelten van de boter in een saus pannetje, snijd de sjalotten grof, en fruit ze op niet al te hoog vuur. Voeg vervolgens de diepvriesdoperwten toe en verhoog het vuur. Nu voeg je de witte wijn toe en laat je de alcohol verdampen/kook je de doperwten kort. Let op: je moet niet te veel wijn toevoegen, want dan word je puree een beetje zurig. Bij twijfel altijd proeven! (plus, dat laatste slokje kun je ook prima zelf opdrinken) Op het moment dat de doperwtjes niet meer keihard bevroren zijn zet je de staafmixer op het geheel. Op het moment dat je een soort van gladde massa hebt, kun je het even proeven en eventueel op smaak brengen met wat zout.  Voordat je het gaat gebruiken voor de crostini’s zou ik het persoonlijk even laten afkoelen. Op het moment dat je het in een warm gerecht gebruikt (voor zo’n artistieke streep over je bord) kun je er nu direct mee gaan kliederen.

Serveer de doperwtenpuree dus apart en laat je gasten zelf de verhouding crostini/doperwten/kaas/en  redhot chilipeppers bepalen.

wpid-20150228_190956.jpg

ik koos ketchup, don’t judge!ok de chilivlokken waren op, maar alsnog.

 

Many kisses!!

Advertentie