Olaa!

Met temperaturen waar letterlijk en figuurlijk je nekharen van overeind gaan staan is het typisch stamppot weer. Nu heeft het woord stamppot bij mij altijd een beetje een bijklank van veel, vet, zwaar en stiekem best wel ongezond eten. Maarr gelukkig is er ook een gezonde optie, namelijk zoete aardapppel stamppot. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen het is niet het ultieme winterse stamppotje wat je bij opa en oma thuis krijgt met een kuiltje jus en een gehaktbal om het af te maken, maar het is wel zeker het proberen waard!

In het teken van #meatfreemonday heb ik besloten er vandaag geen vlees bij te eten. Maar als je nu een echte vleesliefhebber of een man bent, raad ik je aan om er een lekker gekruid worstje bij te eten, zoals bijvoorbeeld een chipolata.

 

Wat heb je nodig

500 gram zoete aardappelen, wat boter,  een handje zongedroogde tomaten, 1 blok feta, een handje cashewnoten, 50 gram rucola.

Hoe maak je het

Ik heb zelf een enorme hekel aan het schillen van zoete aardappelen, omdat deze op een of andere manier altijd sterker blijken te zijn dan de messen die ik gebruik R.I.P. keukenmessen, pof ik ze tegenwoordig in de magnetron. Dat is een stuk makkelijker en sneller. Je hebt er alleen enigszins vuurvaste handen voor nodig, of een beetje geduld. Het werkt als volgt. Was de zoete aardappels goed schoon, zodat er geen zand of andere meuk meer aan zit. Prik er vervolgens wat gaatjes in met een vork die wel tegen een stootje kan en leg ze op een bordje. Leg ze vervolgens voor ongeveer 6 minuutjes per kant op de hoogste stand in de magnetron. Dit is wel een beetje afhankelijk van hoe groot je aardappels zijn en hoeveel je er tegelijk inpropt, maar als je er makkelijk in kan prikken met een vork, zijn je bataten klaar.

Terwijl je aardappels in de magnetron liggen kun je alvast de feta en de zongedroogde tomaatjes snijden en de cashewnoten eventueel een beetje pletten.

Pulk vervolgens met je vuurvaste vingers het schilletje van de bataat en stamp ze vervolgens met een klontje boter en je stamppotstamper tot een enigszins romig geheel. Je kan in plaats van boter ook wat olie van de zongedroogde tomaatjes gebruiken, dan krijg je je stamppotje iets hoger op smaak. Ook is dit het moment om naar smaak wat zout toe te voegen, en de rucola, feta en zongedroogde tomaatjes door je puree heen te roeren.  Als je het mooi wilt presenteren kun je nog wat rucola overhouden om bovenop je puree te leggen. Strooi er in ieder geval wat cashewnoten overheen want dat maakt het extra lekker!

image

image

 

Eet smakelijk!

Advertentie