Als iemand die totaal geen zoetekauw is, vond ik het best een uitdaging om een dessert in taco stijl te maken. Hoewel ik eigenlijk een taco-thema kaasplank wilde maken besloot ik uit mijn comfortzone te stappen en een zoet dessert te maken.

Zelf ijs maken is iets wat ik veeeel te weinig doe. Hoewel ik zelf dus amper zoet eet, vind ik het wel heel erg leuk om ijs te maken en aan andere mensen te voeren. Mijn haat-liefde verhouding met ijs gaat terug naar de basisschool waar ik in groep acht mijn eindspreekbeurt (noem je dat zo?) over consumptie-ijs schreef. Waar ik zelf de geschiedenis van het ijs super interessant vond #nerd, was mijn klas een stuk enthousiaster over het zelf gedraaide ijs wat ik had meegenomen om mijn klas en leraar om te kopen zodat ik een 10 zou krijgen voor mijn spreekbeurt.

Maar goed, normaal gesproken is ijs maken best wel intensief omdat je ten eerste een goede basis moet maken, wat nog niet zo simpel is. En ten tweede omdat je of een ijsmachine nodig hebt of eens in de zoveel tijd je ijs uit de vriezer moet halen om, om alles goed door te roeren zodat je geen ijskristallen krijgt. Omdat mijn ijsmachine bij pap en mam ligt en ik ook andere dingen te doen heb koos ik deze keer voor een ander, makkelijk, 100% failproof ijsrecept.

Om het ijs in taco-thema te krijgen gebruikte ik de mango-papaya salsa van santa maria als smaakmaker voor het ijs en daarnaast maakte ik gekarameliseerde pinda’s met tacokruiden. I kid you not. Ze zijn super lekker. Ik zit as we speak de overgebleven taco-suiker-pinda’s op te eten.

 

Wat heb je nodig

Voor het ijs:

Voor de pinda’s:

  • 500 gram pinda’s
  • 215 gram rietsuiker
  • 80 gram boter
  • 1 theelepel taco kruiden (of naar smaak cayenne peper en wat zout)

 

Hoe maak je het?

  1. Klop de slagroom lobbig en spatel voorzichtig de gecondenseerde melk door de slagroom. Dit is de basis voor je ijs en je kan het vanaf nu zo gek maken als je wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen om er alleen wat vanille door te roeren, of bijvoorbeeld chocolade chips, noten, fruit of noem het maar op. Voor dit recept koos ik ervoor om mango-papaya salsa door mijn ijs te roeren. Doe dit een beetje naar smaak, maar ik vond het een goed idee om de hele pot salsa door mijn ijs te roeren. Doe je ijs-mix in een afsluitbare bak en schuif deze in de vriezer. Ja het is echt zo simpel. 1 tip alleen: het ijs is vrij hard, dus vergeet niet de bak met ijs 5 tot 10 minuten voor het serveren uit de vriezer te halen.
  2. Voor de gekarameliseerde pinda’s verwarm je de pinda’s, suiker, boter en kruiden in een pan. Verwarm alles op middelhoog voor voor zo’n 5 minuten tot de suiker begint te karameliseren. Verdeel de pinda’s over een bakpapier wanneer de karamel mooi goudbruin van kleur is. Laat de pinda’s goed afkoelen. De suiker is erg warm en je verbrand je handen als je tegen beter weten in toch direct een pinda probeert te snoepen.

 

Liefs!!

 

Advertentie