Wisten jullie dat ik ooit ben begonnen met bloggen omdat heel veel mensen mij vroegen om een recept voor bepaalde koekjes? En wisten jullie ook dat ik dit recept nog nooit heb gedeeld? En last but not least, wist je ook dat daar vanaf nu verandering in komt? Want het recept voor de beste koekjes ooit vind je als je hier verder leest!

Het originele recept komt uit het kookboek dat ik ooit met mijn eerste bijbaantjes-geld heb gekocht. Hij is volgens mij niet meer te koop, of hij wordt in ieder geval niet meer gedrukt, maar als je ooit de bakbijbel van linda collister tegenkomt, beloof me dan alsjeblieft dat je hem koopt. Vertrouw me nu maar gewoon, je gaat er dan absoluut geen spijt van krijgen.

Toen ik nog thuisthuis woonde, maar ook aan het begin van mijn studententijd heb ik deze koekjes ontelbaar veel keren gemaakt. En in die tijd heb ik mijn eigen draai gegeven aan de koekjes. Toen ik ze laatst weer eens wilde maken, kwam ik er tot mijn schrik achter dat ik het recept niet meer uit mijn hoofd wist the horror en toen kwam ik er ook nog eens achter dat en dit was nog een grotere schok het recept voor de koekjes nog niet online stond. Shame on me.

Maar goed, hieronder vinden jullie mijn interpretatie van het recept, met ook een toelichting van waarom ik bepaalde keuzes maak en waarom ik bepaalde dingen verander.

Het recept is trouwens voor zo’n 13 koekjes, maar je kan ook een enorm groot koekje maken en die dan vervolgens in brokken breken, dan moet je alleen rekening houden met een wat langere baktijd.

 

Wat heb je nodig?

 • 200 gram bloem
 • Flinke snuf zout (plus eventueel wat extra als je net als ik niet perse een zoetekauw bent)
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 175 gram (on)gezouten boter (Het origineel vraagt om ongezouten boter, ik gebruik gezouten boter)
 • 100 gram basterdsuiker (wanneer je lichtbruine basterdsuiker gebruikt worden de koekjes mooier blank, zelf gebruik ik donker bruine basterdsuiker, want dat vind ik lekkerder)
 • 1 losgeklopt (groot) ei
 • Scheut vanille-essence (het origineel gebruikt een halve theelepel, ik gebruik ongeveer een theelepel, of nog beter het merg uit een vanille stokje)
 • Grof gehakte witte chocolade (het origineel vraagt om 150 gram, ik gebruik 200 gram, want dat is precies twee repen en dat is makkelijk)
 • 75 gram grof gehakte macadamia’s

 

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder in een kom. Mix, in een andere kom, de boter samen met de suiker romig.
 2. Roer het ei door het botermengsel en schep er dan het bloemmengsel door en roer dit door totdat er geen strepen meer te zien zijn. Roer vervolgens de vanille, chocolade en de noten door het beslag en leg eetlepels van het mengsel een eindje van elkaar op een ingevette bakplaat.
 3. Zet de koekjes voor zo’n 12 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
 4. Haal ze uit de oven en laat ze een minuutje afkoelen op de bakplaat en laat ze dan voorzichtig op een rooster verder afkoelen.

Pas op, uit ervaring heb ik gemerkt dat mensen het onmogelijk vinden om van de koekjes af te blijven, dus laat ze niet ergens onbeheerd achter 😉

 

Liefs!!

 

Advertentie