Wie houdt er hier nog meer enorm van de herfst? Ik in ieder geval wel! Ik was dan ook oprecht blij toen de pumpkin spice lattes weer te koop waren bij de starbucks, en daarnaast kan me weer lekker verstoppen in truien en sjaals en kan ik weer liters thee drinken. Nu zijn de herfstkleuren wat mij betreft nog niet genoeg te zien buiten, maaaaarrr je kan ze gelukkig wel op je bord laten zien!

 

Bijkomend voordeel van dit recept is dat je het, als je wilt, volledig vegan kan maken. Nu vind ik het over het algemeen zelf lekkerder om met roomboter te koken, maar je kan de roomboter in dit recept in principe gewoon vervangen door (olijf)olie.

 

Ik maak zelf mijn pompoenpuree. Het schijnt dat je het ook kant-en-klaar kan kopen, maar zelf is echt super makkelijk, helemaal als je voorgesneden pompoen of die diepvries stukjes koopt. Plus als je zelf pompoenpuree maakt kan je een deel invriezen voor later gebruik. Of je vriest het in miniporties in, zodat je er later zelf PSL’s van kan maken en je niet meer door de regen naar de starbucks hoeft.

 

Even een kleine voetnoot over de paddenstoelen. In principe kan je natuurlijk de paddenstoel(en) kiezen die jij het lekkerste vindt. In ben in dit geval voor kastanje champignons gegaan, vanwege de meer nootachtige smaak en ook omdat ze iets minder vocht bevatten dan gewone champignons, waardoor ze minder slinken tijdens het bakken dan gewone champignons. Het is ook erg lekker om hier bijvoorbeeld oesterzwammen (wat vleziger) of shiitakes (wat kruidiger) voor te gebruiken, of een mix van verschillende paddenstoelen.

 

Wat heb je nodig? (Voor ongeveer 2 personen)

 • 400 gram pompoen in stukjes (meer mag als je pompoenpuree in bulk maak)
 • Wat (olijf)olie
 • Roomboter
 • 400 gram kastanjechampignons
 • 3 takjes verse tijm
 • 2 uien
 • 1 teen knoflook
 • Peper, zout en eventueel wat gedroogde chilivlokken
 • 2 flinke handen rucola
 • Eventueel wat truffelolie

 

Hoe maak je het?

 

 1. Verwarm je oven voor tot 200 graden Celsius en verdeel de pompoenstukjes op een bakplaat. Sprenkel wat olie over de pompoen en bak ze in zo’n 30 minuutjes gaar. De reden waarom ik de puree hier nog niet op smaak breng is omdat ik altijd te veel maak en de rest invries voor mijn geliefde PSL’s #addict.
 2. Het is de bedoeling dat de stukjes pompoen goed zacht zijn, zodat je er een mooie puree van kan maken, als de stukjes nog wat hard aanvoelen kan je ze even terug schuiven in de oven. Maal de pompoenstukjes vervolgens in een keukenmachine of met een staafmixer tot een fijne puree. Dit kan je ook doen door de pompoenstukjes met een vork te pletten, maar met een keukenmachine/staafmixer is het een stuk makkelijker plus de puree wordt er een stuk mooier en gladder van.
 3. Veeg, terwijl de pompoen in de oven staat, de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes.
 4. Verhit wat boter in een pan en bak hier eerst de ui glazig in, voeg vervolgens de knoflook tijm en champignons toe en bak tot deze gaar zijn. Vergeet het ook niet op smaak te brengen met wat peper en zout. Verhit in een ander pannetje ook wat boter en bak hier de pompoenpuree in op, breng ook dit op smaak met wat peper en zout en eventueel wat chilivlokken.
 5. Qua opmaak kan je natuurlijk helemaal doen wat je zelf wilt. Ik heb nu zelf een spiegel gemaakt van de pompoenpuree (zo heet het wanneer je een laagje puree over je bord verdeeld, waar ik het champignonmengsel op heb gelegd en vervolgens heb ik er een handje rucola over verdeeld en daarover heb ik wat truffelolie gesprenkeld. Maaaaarrr het kan ook echt heel vet zijn om het geheel op te bouwen in een serveerring, vereiste hiervoor is wel dat je een wat dikkere puree maakt.

Liefs!!

 

Advertentie