Hoewel ik echt een vleeseter ben, kan ik op z’n tijd ook echt genieten van een vegetarische maaltijd. Ik probeer ook bewust 1 a 2 dagen in de week vegetarisch te eten en dat lukt steeds beter! Helemaal sinds ik bloemkool steaks heb ontdekt!

Het principe van een bloemkool steak is echt enorm simpel. Je snijd plakken van je bloemkool en die bak of grill je. C’est tout. Er zijn verschillende manieren om een bloemkool steak te bereiden, je kan hem bakken in de pan, maar zelf vind ik het makkelijker om hem in de oven te garen.

Qua kruiden kan je er eigenlijk mee doen wat je wilt, bloemkool is mild genoeg van smaak en kan dus vrij veel hebben.

In dit geval combineerde ik de bloemkoolsteak met een groene salade en een frisse saus, volledig tegen mijn verwachting in was dit meer dan genoeg voor een avondmaaltijd. Ik verwachte dat ik iets als aardappeltjes of iets dergelijks zou missen, maar dat was dus totaal niet het geval.

Uit een grote bloemkool haal je zo’n 4 steaks van 2 cm dik, daarnaast houd je nog wat bloemkool over van de zijkantjes. Ik heb de restjes (ik had voor the boyfriend en mij maar 2 steaks gemaakt) zelf gewoon gekookt, maar je kan de roosjes ook rauw eten met bijvoorbeeld een dip als snack of amuse. Een ander idee is om  tabouleh te maken van de restjes.

Het recept hieronder is puur en alleen voor de bloemkoolsteaks, ik serveerde er rucola bij met wat feta eroverheen, wat labneh en wat granaatappelpitjes. The boyfriend was niet zo’n fan van de granaatappelpitjes, maar ik vond ze er zelf erg lekker bij. Overigens, wanneer je geen labneh bij je bloemkoolsteak serveert, is dit gerecht ook nog eens vegan!

Wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • Een halve theelepel gember
  • Peper en zout
  • 1 teen knoflook

 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor tot 230 graden Celsius. Snijd steaks van de bloemkool van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik.
  2. Snijd een teen knoflook zo fijn mogelijk en meng het met de olijfolie, kurkuma, gember en peper en zout. Bestrijk de bloemkoolsteaks aan beide kanten met het oliemengsel. Leg de steaks op een bakplaat en schuif ze voor 30 minuten in de oven. Draai ze halverwege om.
  3. Gebruik de tijd die de steaks in de oven zitten om je bijgerechten klaar te maken en dan heb je in een poep en een scheet een gezond, vega, lekker, gerechtje op tafel getoverd!

 

Advertentie