Afgelopen weken heb ik vanwege mijn tentamens vooral geleefd van soepjes en stamppotten. De meeste recepten had ik al wel eens gedeeld op mijn blog, maar het recept voor deze op fish en chips geïnspireerde stamppot had ik nog nooit gedeeld, dus bij deze!

Eigenlijk had ik mijn hele tentamenperiode (en nu stiekem nog steeds) zin in frietjes, maar omdat dat natuurlijk niet echt gezond is leek het me onverstandig om dat tijdens mijn tentamenperiode te eten. Bovendien staat onze frituurpan hier bovenop een kast en ben ik net te klein om daar fatsoenlijk bij te kunnen.

Maar goed, omdat je in Groot-Brittanië wel eens doperwtenpuree bij je gebakken visje krijgt leek het mij wel een leuk idee om met die doperwtjes een soort stamppotje te maken.

 

Je kan er voor kiezen om je eigen (bier)beslag te maken om je vis in te doen en vervolgens te bakken/frituren, maar zoals ik al zei ging het frituren bij mij niet lukken, dus besloot ik (lekker lui) voor een lekkerbekje uit de diepvries te gaan.

 

Wat je wel heel makkelijk zelf kan maken om er bij te serveren,  is ravigotte saus.De basis voor een ravigotte saus is mayonaise, deze kan je zelf maken, maar je kan ook gewoon kant-en-klare mayonaise gebruiken.

Snijd om de ravigotte saus te maken wat kappertjes, een sjalotje, wat bieslook en wat zoetzure augurkjes fijn en roer dit door wat mayonaise. Breng je saus op smaak met wat mosterd, peper, zout, suiker en wat gedroogde dragon en peterselie. Ik zet hier bewust geen hoeveelheden bij, omdat dit wat mij betreft echt een smaak dingetje is.

 

Wat heb je nodig? (Voor 2 personen)

  • 400 gram kruimelige aardappelen
  • 400 gram doperwtjes
  • (groente) bouillonblokje
  • Klontje boter
  • Scheutje melk
  • 2 lekkerbekjes
  • Eventueel ravigotte saus

 

 

Hoe maak je het?

  1. Schil de aardappelen en kook ze in zo’n 20 minuutjes gaar in een pan met water en het bouillonblokje, dit geeft net wat meer smaak dan de aardappels in alleen water met zout koken.
  2. Voeg de doperwtjes de laatste 5 minuutjes toe, zodat deze ook gaarkoken. Bak in de tussentijd je lekkerbekjes gaar. En maak, wanneer je daar zin in hebt je eigen ravigottesaus.
  3. Giet de aardappels en doperwtjes af en stamp het geheel met wat boter en melk tot een smeuïg stamppotje!

 

Het lijkt mij als variatie erg lekker om naast doperwtjes bijvoorbeeld ook wat spinazie door de stamppot te roeren!

 

Liefs!

Advertentie