Soms heb ik van die dagen dat ik ineens ergens echt mega veel zin in heb. Laatst was dat gebakken rijst. Gebakken rijst is een intens makkelijk en snel om te maken. Je hebt het namelijk in plusminus 20 minuutjes op tafel staan. Ideaal toch?

Ik maak dat eigenlijk zelden, omdat ik vroeger nooit rijst kon koken. I know, dit klinkt echt mega dom en niemand gelooft het ook als ik het zeg. Maar het lukte me simpelweg gewoon niet om rijst fatsoenlijk te koken. Zelfs toen ik een keer onder streng toezicht the boyfriend toverrijst probeerde te maken, veranderde in een lullig momentje dat ik niet oplette in een soort risotto/rijstepap prutje. Dus ik kon altijd alleen maar gebakken rijst maken, met left-over rijst die iemand anders (lees: the boyfriend) had gekookt.

Maar goed, in het kader van goede voornemens, ben ik aan het oefenen met het koken van rijst en so far gaat het redelijk ok.

De versie die ik hieronder met jullie deel heb ik gemaakt met vegetarische kipstukjes, omdat ik het belangrijk vind om een aantal dagen per week geen vlees te eten, en omdat ik stiekem hoopte dat the boyfriend het verschil niet zou merken, maar helaas zag hij de verpakking liggen voor hij had geproefd, dus toen wilde hij niet meer proeven helaas.

Wanneer je, net als the boyfriend, wel graag vlees wilt eten heb je een scala aan opties. Je kan bijvoorbeeld gaan voor gewone kip, je kan kiezen voor hamblokjes, spek, gehakt of iets anders waar je zelf zin in hebt!

Ik vind het altijd lekker om zoetzure komkommertjes te maken/eten bij mijn gebakken rijst, dus dat deed ik deze keer ook volgens mijn oude vertrouwde receptje, maar op een of andere manier werd hij niet hetzelfde als normaal, dus ik ga uitzoeken wat ik verkeerd heb gedaan voor ik het recept daarvoor met jullie deel!

Maar goed voor de gebakken rijst heb ik wel hieronder een goed en failproof recept!

Wat heb je nodig? (voor 3 a 4 personen)

 • 150 gram ongekookte rijst (ik koos meergranenrijst)
 • 150 gram vlees of vleesvervangers
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 preien
 • 500 gram taugé
 • 2 eieren
 • 1 kleine eetlepel sambal (ik gebruik iets meer, omdat ik van pittig houd)
 • Wat wokolie om in te bakken
 • Peper en zout

 

Hoe maak je het?

 1. Kook de rijst zoals je dat normaal doet (sorry voor de summiere omschrijving hier, maar ik durf hier echt totaal geen advies over te geven).
 2. Verhit de wokolie in een wokpan en bak hier het vlees bruin en gaar in. Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Bak de ui glazig en voeg vervolgens de knoflook toe. Maak de prei schoon en snijd deze in (halve) ringen. Bak de prei en 400 gram van de taugé mee totdat de prei iets zachter is geworden.
 3. Doe vervolgens de sambal en beide eitjes in de pan en roer het geheel heel goed door. Zodat er overal wat ei en sambal zit. Voeg vervolgens ook de rijst hieraan toe en bak het geheel even mee, zodat de rijst goed verdeeld zit tussen de groente en het vlees.
 4. Serveer de gebakken rijst bijvoorbeeld met gefruite uitjes, zoetzure komkommer, kroepoek of iets anders wat je lekker vindt!

 

meisje in de keuken - gebakken rijst

Liefs!!

 

Advertentie