Hellooo, sinds m’n laatste post zijn we ondertussen weer een eeuwigheid verder, maar ik heb een goede reden. Ik had de afgelopen tijd namelijk tentamens die ik perse wilde halen en ik vond niet dat ik het kon verkopen dat ik dan wel uitgebreid ging koken (en bloggen) terwijl ik eigenlijk stiekem wel zou moeten studeren. Maar ik beloof jullie dat het recept van vandaag heel veel goed maakt!!!

De afgelopen tijd heb ik vooral geleefd op salades, soep en ander snel, maar totaal niet spannend eten. Gelukkig heb ik de helft van de tijd gestudeerd met de BFF en op een gegeven moment vonden we dat we wel wat meer ons best mochten doen (op het koken dan, het studeren ging goeeed) en besloten we cannelloni te maken. Een enorm voordeel van de cannelloni die we hebben gemaakt is dat het eigenlijk heel weinig tijd kost om te maken. Super chill dus.

Maargoed, deze keer kozen we voor cannelloni met spinazie en ricotta. Het vullen van de cannelloni kan een smeerboel worden als je het met een lepel/je handen doet. Als je de smeerboel wilt voorkomen gebruik dan vooral een spuitzak (of een diepvrieszak waar je een hoekje afknipt, heeft totaal het zelfde effect)! Als je daar ook geen zin in hebt, kan je er ook nog voor kiezen om er een lasagne van te maken, maar dan moet je uiteraard lasagnevellen kopen/maken in plaats van cannelloni rolletjes. (

Je kan de cannelloni in z’n geheel voorbereiden en dan later de oven inschuiven, daarom is dit een ultiem gerecht om te maken als je (veel) eters krijgt. Je duikt ’s ochtends de keuken in om dit klaar te maken, schuift het op een gegeven moment in de oven en het wordt dan vanzelf gaar. Je hoeft niks te missen van alle gezelligheid, maar kan wel alle complimenten innen dat je zo lekker gekookt hebt. Win-win! Of in het geval van studeren, gebruik je een studie pauze om de cannelloni te maken, en vervolgens hoef je hem later op de dag alleen nog maar in de oven te schuiven.

 

Ik maak dit recept stiekem best wel vaak, dus het was ook een enorme schok toen ik erachter kwam dat ik hem nog nooit gedeeld had. Maar goed, het recept hieronder is voor veeeeeeel mensen (normaal maak ik 2 schalen). Op m’n studie date met Dap hadden we het recept door drieën gedeeld, behalve de spinazie die hadden we gehalveerd (600 gram gebruikt dus) omdat we zin hadden in spinazie.

Wat heb je nodig (voor 5 à 6 personen)

 • 1200 gram spinazie
 • 500 gram ricotta
 • 250 gram cannellonis
 • scheut olijfolie
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 1 uitje
 • 2 teentjes knoflook
 • peper, zout
 • een scheutje rode wijnazijn
 • wat versgeraspte Parmezaan
 • 1 bol mozzarella
 • eventueel wat nootmuskaat of foelie.

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het wokken van de spinazie. Omdat het zo’n grote hoeveelheid is (maar hé minimaal 200 gram groentjes per persoon, per dag) ben je er wel eventjes mee bezig. Omdat het bijna onmogelijk is om het in 1 pan te doen, kan je ook alvast een vergiet klaar zetten om de spinazie in te laten uitlekken. Als alle spinazie gewokt is, moet het dus uitlekken. Ik laat het zelf eerst altijd een beetje uitdampen in het vergiet, en daarna, als het iets afgekoeld is, knijp ik het uit. Je wilt zo min mogelijk spinazie vocht in je cannelloni hebben, omdat de cannelloni dan te nat en flubberig wordt.
 2. Tijdens het afkoelen van de spinazie kan je beginnen aan de tomatensaus. Verhit wat olijfolie in een pan en snipper het uitje en de knoflook. Fruit eerst het uitje kort, en voeg vervolgens de knoflook toe en bak dit zo voor een minuutje. Voeg de tomaatjes toe en breng het geheel op smaak met wat rode wijnazijn, peper en zout. Zet het vuur iets lager en laat de tomaatjes een beetje stukkoken.
 3. Verwarm je oven voor op zo’n 180 graden Celsius en knijp de spinazie uit, zodat er bijna geen vocht meer in zit en snijd hem dan in kleine stukjes. Dit doe je omdat cannelloni waar nog hele bladeren spinazie in zitten, niet zo erg handig is. Want, stel je voor, je maakt dit gerecht voor een (dubbel) date en je wilt een hapje cannelloni nemen, en terwijl je dat verleidelijk, zonder knoeien probeert te doen, flatst er een heet spinazieblad op je kin. Naast het feit dat dat pijn doet, is het niet charmant en is het ook waarschijnlijk dat uit pijn/schrikreflex je de overige cannelloni op je vork de andere kant op de kamer in katapulteert. Disaster date en forever alone. Dus als je dat wilt voorkomen, hoef je alleen maar die spinazie klein te snijden.
 4. Meng de fijngesneden spinazie met de ricotta en breng dit op smaak met wat zout, peper, en eventueel nootmuskaat of foelie. Foelie is zoveel als de fijngemalen schil van een muskaatnootje. Allebei erg lekker en zeker het proberen waard!
 5. Pak je ovenschaal en bedek de bodem van de ovenschaal met een klein laagje van de tomatensaus.
 6. Op dit moment kan je dus kiezen om of met een lepeltje of met je handen of met een spuitzak je cannelloni te gaan vullen. Alledrie is leuk, maar met een spuitzak werk je een stuk sneller en schoner.
 7. Leg de gevulde cannelloni in de ovenschaal en verdeel de overgebleven tomaten saus over de cannelloni. Verdeel de geraspte parmezaan en de mozzarella over de cannelloni en schuif het geheel voor zo’n 35 à 40 minuten in de oven.

IMG_3021

Liefs!!

Advertentie