Heel veel mensen schijnen te gourmetten met kerst. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je dan wat overhoud. Zoals bijvoorbeeld van die schattige kleine hamburgertjes. In plaats van dat weg te gooien kan je er ook iets anders mee maken, namelijk mini skilletburgers.

Het recept voor deze skilletburgers ken ik al zo lang dat ik ondertussen geen idee meer heb waar ik hem ooit heb gelezen. Heel eerlijk gezegd heb ik ook geen idee of mijn huidige recept nog strookt met het origineel, maar het is wel erg lekker, dus dan maakt het weinig uit, toch?

Een nadeel van de skilletburgers die ik normaal maak, is dat ze eigenlijk veel te groot voor mij zijn. Bovendien zijn ze best wel calorierijk. Door ze kleiner te maken kan je ze met een beetje minder schuldgevoel eten.

Normaliter maak ik de burgers zelf van tartaar, maar in het kader van kerst-gourmet overhoudsels zei ik al dat ik het deze keer met de mini gourmetburgertjes maakte. Als je burgertjes overhoud, bak ze dan ook direct op de gourmetplaat en maak er de dag erna deze burgers van.

Wat heb je nodig?

 • 6 kleine (burger)broodjes
 • 6 kleine hamburgers
 • 150 gram ontbijtspek
 • 2 à 3 grote uien, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 3 kruidnagels
 • 1,5 eetlepel golden syrup
 • Wat water
 • Rucola
 • 6 stukjes blauwe kaas (of brie, dat is ook een lekkere combinatie)

Hoe maak je het?

 1. Voor de hamburgers maak je een baconjam. Bak hiervoor eerst het spek uit. Schep vervolgens het spek uit de pan en bak de gesnipperde ui in het vet van het spek glazig.
 2. Fruit ook de fijngesneden knoflook even mee, en bak vervolgens ook het gemberpoeder even mee.
 3. Voeg de kruidnagels en de golden syrup toe en bak het geheel zo nog voor ongeveer 2 minuten, voeg vervolgens wat water toe en laat het geheel op laag vuur pruttelen, tot je een jam-consistentie krijgt. Voeg als het nodig is nog wat extra water toe.
 4. Vis de kruidnagels uit je uien-jam en doe het spek weer in de pan en pureer alles fijn met een staafmixer. Schep de bacon-jam in een bakje totdat je hem gebruikt voor de burgers.
 5. Bouw de burger op in de volgende volgorde: Onderkant van het broodje, baconjam, rucola, hamburger, kaas, bovenkant van het broodje.

 

IMG_1535

Liefs!!

Advertentie