Stroopwafels, I love them. Vroeger al, wanneer ik als klein Babetje met pap en mam naar de markt ging, was het een sport om stroopwafels te scoren. Dat mocht altijd (thanks daarvoor parents), mits ik ze zelf ging halen en betalen bij de enge, grote, stroopwafelmeneer met enorme snor. Sinds ik studeer is mijn stroopwafelinname exponentieel gedaald. Maarr daar gaat verandering in komen!

Uit de diepste krochten van het huis van les parentes heb ik namelijk een heus wafelijzer gevonden.

Nu is het eigenlijk een kniepertjes ijzer (heuuu voor Twente), en heeft het dus niet de karakteristieke wafelruit, maar het werkt prima en is erg lekker. En stiekem vind ik het kniepertjes patroon ook wel erg mooi. Ik verbaasde mam ermee dat ze een wafelijzer had (“huh, is die van mij? Ik kan me helemaal niet herinneren dat ik die gekocht heb”), maar volgens mij is ze er ondertussen toch wel erg blij mee.

Welnu het is niet mogelijk om de stoopwafels te maken als je geen wafelijzer hebt. Je zou kunnen proberen om het tussen een paninigrill of elektrische contactgrill met platte platen te maken, maar ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, dus je hebt geen garantie of het lukt of niet. Bij twijfel zou ik gewoon zelf een stroopwafel of kniepertjes ijzer aanschaffen, of iemand in je nabije omgeving overtuigen om dat te doen.

Schrik niet van de hoeveelheid suiker en boter die erin gaan. Het recept is genoeg voor zo’n 15 stroopwafels dus moet je omgerekend zo’n 5 minuten touwtje springen wil je een stroopwafel weer van je billen aftrainen.

Maar goed, het recept. Ik wil er eerst een kleine disclaimer bij geven. Ik gebruik wat meer zout dan dat je zou gebruiken voor de klassieke, originele, Goudse stroopwafel zou gebruiken. Maar ik vind dit zelf zo lekkerder, je krijgt een beetje het gezouten karamel idee, wat nu helemaal hip en happening is.  Oh en voor de stroop moet je echt het recept/de verhoudingen aanhouden! Op het moment dat je daarmee gaat freestylen heb je de kans dat je stroop volledig mislukt. Maar dat merk je pas als je alle wafels hebt gemaakt en de stroop tanden brekend hard is of juist nog super vloeibaar. Dus niet met de stroop improviseren!

Wat heb je nodig:

Voor de wafels: 100 gram (room)boter, 100 gram suiker, 1 ei, 1 eetlepel melk, 225 gram patentbloem, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel zout

Voor de stroop: 50 gram (room)boter, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 150 gram keukenstroop, eventueel een beetje zout.

Hoe maak je het?

We beginnen met het maken van het deeg voor de wafels. Smelt hiervoor de boter in de magnetron en roer de gesmolten boter romig met de suiker. Als je boter/suiker-mengsel romig is, roer je er het ei en de melk door. Als ook dat weer één romige massa is zeef je de bloem, het zout en de kaneel erdoor en roer dit vervolgens goed door met een houten lepel. Dek het  geheel af met wat plastic folie en laat het voor zo’n dertig minuten (of langer) rusten. Begin ondertussen aan de stroop. Verhit alle stroop ingrediënten in een pannetje en roer goed op laag vuur. Laat het al roerend voor zo’n 15 minuutjes inkoken/nog stroperiger worden en blijf het op laag vuur vloeibaar houden.

Als je de stroop ‘af’ hebt en het deeg 30 minuten heeft gerust kun je het deeg nog 1 keer doorkneden. Maak er  balletjes van ter grote van een walnoot/pingpongbal. Verwarm je wafelijzer tot de hoogste stand en leg, als het ijzer warm is, 1 bolletje deeg op het midden van de plaat en laat hem in zo’n 40 seconden gaar worden. De tijd die nodig is om je stroopwafel gaar te krijgen kan verschillen per wafelijzer, maar voor mijn ijzer was 40 seconden perfect. Haal je nog hete  stroopwafel uit je ijzer en snijd hem direct met een scherp mes in de breedte door midden. Doe dit zo snel mogelijk, want anders breekt de wafel door midden. Let wel de wafel is echt heel erg warm, dus pak hem tijdens het snijden niet vast met je blote handen, maar pak hem of met een schone theedoek of met een keukenpapiertje vast. Bestrijk één van de stroopwafelhelften met een lekkere klodder stroop en druk de andere wafelhelft erop. Laat de wafel op een bordje afkoelen en bak ondertussen de rest. De wafel zal tijdens het afkoelen nog wat harder worden en de stroop zal iets dikker worden, zodat je overblijft met heerlijke zelfgemaakte stroopwafels!

wpid-20150618_120625.jpg

X

Advertentie