Holaa,

Omdat ik nog steeds in Cubaanse sferen verkeer (Ik schrijf dit terwijl ik zit te genieten van mijn nojito (nee geen typfout, is een alcohol vrije mojito)) is het weer tijd voor een Cubaans receptje. Dit keer Ropa Vieja. Vanuit het Spaans kun je dit vrij vertalen als “Oude vodden” wat nu niet echt appetijtelijk klinkt. Ik heb ook geen idee waarom het zo heet, maar schijnbaar ziet het eruit als oude vodden. Nu weet ik niet Hoe oud die vodden dan moeten zijn, maar ik zou zeggen dat als je oude vodden er zo uit zien, ik ze weg zou gooien. Maar dat is mijn mening. Maar goed, ik ben aan het afdwalen. Het schijnt dat je Ropa Vieja, in meerdere spaanse keukens terug zou moeten kunnen vinden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er op Cuba pas voor het eerst van hoorde. 

Ropa Vieja is eigenlijk een soort van stoofpotje van verschillende groentes en vlees. Omdat het denk ik ongeveer hetzelfde werkt als bij Nederlandse stoofpotjes (iedere familie heeft een eigen familie receptje) is er geen goede of foute manier om het te maken. Hieronder heb ik mijn variant geplaatst, maar als je er meer of minder van iets door wilt doen staat dat je vrij. Al heb ik het idee dat de pepers, en de tomaten min of meer een vereiste zijn. Oh en het vlees natuurlijk! In het receptje hieronder heb ik relatief veel groente gebruikt, ik vond het wel lekker, maar denk dat ik de volgende keer toch voor de dubbele hoeveelheid vlees ga. (Of minder groente, kan ook natuurlijk)

Wat heb je nodig:

520 gram sukade lappen, 2, uien, 1 eetlepel suiker, flinke snuf zout, 2 laurierblaadjes,  olijfolie,  genoeg water om het vlees onder te laten staan, stukje gember (ongeveer ter grootte van je duim), 1 rode peper, 3 tenen knoflook, kaneel poeder, paprikapoeder, peper, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 groene paprika, 300 gram wortelen, 1 blikje gepelde tomaten.

Hoe maak je het:

Begin met het aanbraden van de sukade lappen in een stoofpannetje met wat olie. Snijd ondertussen 1 uit grof en gooi deze bij het vlees als het vlees rondom bruin is. Bak de ui even mee en blus het geheel vervolgens af met genoeg WARM water om het vlees onder water te laten staan. Voeg hieraan de suiker, de laurierblaadjes en de zout toe en laat dit voor zo’n 5 kwartier pruttelen op laag vuur (en eventueel zelfs op een stoofplaatje als je dat hebt). Ondertussen kun je de rest van de ingrediënten snijden. De ui moet je zo fijn mogelijk snijden,  net als de knoflook, de gember, de rode peper, en de paprika’s. De wortels moet je gewoon in dunne plakjes snijden, of in een ander vormpje dat je zelf mooi vindt(je hebt 5 kwartier, maak er, als je een creatieve bui hebt, sterretjes van). Als de 5 kwartier voorbij zijn moet je het vlees uit de bouillon vissen en op een apart bordje leggen om te laten afkoelen. Je kan de bouillon nu laten inkoken tot 150 ml, maar ik ben daar persoonlijk iets te lui voor, dus ik giet de bouillon persoonlijk gewoon in een kannetje. Dan heb je ongeveer een liter bouillon.  (Je zou kunnen overwegen om de bouillon over te gieten in een ander pannetje om het daarin te laten inkoken. Dan hoef je niet te wachten, maar houdt je je wel aan het ‘officiële’ recept). In ieder geval is het nu tijd om weer wat olie in de stoofpan te doen, en daar vervolgens de ui glazig in te bakken. Als de ui glazig is, kun je de gember, knoflook en spaanse peper toevoegen en bak dit net zolang tot de ui een goudgele kleur krijgt. Let op, knoflook bakt erg snel aan, dus blijf goed roeren en zet het vuur niet te hoog! Voeg nu ongeveer een ruime theelepel paprikapoeder en een ruime theelepel kaneelpoeder toe en wat peper naar smaak. Bak dit vervolgens nog zo’n 2 minuten. Voeg nu de wortelen en paprika toe en bak dit voor zo’n vijf minuutjes. Voeg de tomaten uit blik toe, en eventueel wat bouillon en laat het zo stoven tot de wortel en paprika zacht is geworden. Het zou een beetje een ratatouille achtige consistentie moeten hebben. Als het vlees genoeg is afgekoeld dat je het met je handen kan aanraken begin je met het vlees uit elkaar te trekken. Gooi hierbij de vetrandjes en andere vieze stukjes weg, en gooi de draadjes/reepjes vlees bij het groente mengsel. Warm het vlees weer op in het groente mengsel en klaar is kees. Het is lekker om hierbij rijst te serveren, of rijst met zwarte bonen.

wpid-20150512_211908.jpg

vergeef me de foto, ik heb hem bij de boyfriend gemaakt, en daar is het licht net een stukje tl-balkerig dan op alle andere plekken ter wereld. Oh ja en de tafel was een beetje vies, maar don’t care want het eten was verrukkelijk. 

Ciaoo

Advertentie