Holaa,

Houden jullie ook zo van Pretzels? Ik hou van alle soorten pretzels, van die harde stokjes die lekker zijn met bier. Soms die harde met pindakaas of kaas vulling. Delicious. Maar natuurlijk niet zo vullend. Als je een keer een vullende snack zoekt (of een lunch alternatief) moet je een keer proberen deze zachte pretzels te maken. Ze zijn ook erg lekker met een beetje mosterd om te dippen, als appetizer

De eerste keer dat ik zo’n grote pretzel at was heeeeel lang geleden op  een kerstmarkt in Duitsland, sindsdien ben ik stiekem een beetje verslaafd. Als ik ze ergens zie MOET ik ze proeven. Toen ik laatst dus toevallig een receptje tegenkwam, moest ik het zelf proberen. Het recept hieronder is een combinatie van meerdere recepten, maar er komen voor mij de perfecte pretzels uit. Let wel, je kan ze niet zo goed bewaren, dus zorg ervoor dat er mensen in de buurt zijn om je pretzels mee te delen, of maak bijvoorbeeld maar een half receptje.

 

Wat heb je nodig? (voor 8 middelgrote pretzels)

400 gram bloem, 1 zakje gist, 1 eetlepel suiker, 1 flinke snuf zout, 2 theelepels bakpoeder, 250 ml handwarm water, 1 grote pan met water, 1 eetlepel bakingsoda, grof zeezout, beetje zonnebloemolie .

Hoe maak je het?

Begin met het door elkaar roeren van de droge ingrediënten, behalve de bakingsoda en de zeezout in een kom in een kom. Roer hier vervolgens met je mixer met deeghaken het handwarme water door. Als het deeg een bol is, kan je het laatste stukje nog met je handen kneden. Op deze manier heb je iets meer gevoel over of de structuur van het deeg goed is. Het zou een beetje plakkerig moeten zijn en heel elastisch. In totaal zou je zo’n 8 tot 10 minuutjes hiermee bezig moeten zijn. Smeer een kom in met een beetje olie en leg de deegbal hierin, overdek de kom met een schone theedoek of met plasticfolie en laat het voor 30 minuten tot een uurtje rijzen (Totdat de bal in  volume verdubbeld is). Zet nu de grote pan met water op het vuur en doe de bakingsoda erbij. Verwarm ook de oven voor op 230 graden. Verdeel het deeg in 8 gelijken delen en laat de overige deegbolletjes ergens afgedekt liggen terwijl je ze een voor een in pretzels omtovert. Om dat te doen rol je een deegbolletje uit tot een lange sliert van zo’n 40 tot 50 cm. Leg de uitgerolde sliert in een U vorm en vouw de uiteinde twee keer over elkaar (rechts over links en nog een keer rechts over links) duw de uiteinde vast in de bocht van de U. Eventueel kun je hem daarna nog een beetje bijvormen, maar vaak is dat niet eens nodig. (als het zo nog vaag overkomt is het handig om een filmpje op te zoeken op youtube. Het wordt vaak toch een stuk duidelijker als je het iemand ziet doen.) Als je alle pretzels hebt geknoopt is het tijd om ze per twee even te koken in de pan met bakingsoda-water. Je doet dit 30 seconden per kant, dus 1 minuutje in totaal. De reden dat je dit doet is om dat het bakingsoda er op een of andere manier voor zorgt dat de pretzels de kenmerkende gladde buitenkant krijgen. Je zou het kunnen overslaan, maar dan krijg je andere pretzels. Als je alle pretzels hebt ‘gekookt’ leg je ze op een ruim ingeoliede bakplaat en bestrijk je ze met het geklopte ei. Strooi er wat zout over en schuif ze vervolgens voor 15 minuutjes in de voorverwarmde oven.  De Pretzels zijn het lekkerste als je ze direct opeet!

 

wpid-img_20150516_174418.jpg

Enjoy!

Advertentie