Holaaa,

Na een weekje te hebben genoten van Cuba is het weer tijd om terug te keren naar de realiteit. Waar ik in Havana om 12 uur ’s middags al lekker aan een mojito kon lurken, heb ik nu om 12 uur hoog nodig behoefte aan mijn vierde dubbele espresso. Zwaar leven. Maar gelukkig heb ik niet volledig afscheid moeten nemen, want de Cubaanse recepten kun je heeeeel gemakkelijk ook hier maken. Te beginnen met de Cubano.

Volgens mij vindt deze Cubaanse  sandwich zijn oorsprong niet eens in Cuba, maar hij word er wel naar hartenlust gegeten, en hij is LEKKER! Als de naam Cubano een belletje bij je doet rinkelen is dat niet zo heel erg gek, want in de film chef is de Cubano hét broodje dat de hoofdrol heeft/zou moeten hebben. Het receptje hieronder is mijn Nederlandse variatie op het origineel, maar op deze manier is het heel erg makkelijk te maken. Als je de authentieke Cubano zou willen namaken zou je o.a. je eigen Cubaanse brood moeten maken, en een varkensschouder moeten marineren in je zelfgemaakte mojo. Daar heeft bijna niemand tijd voor, dus dit is een prima alternatief.

Wat heb je nodig: (voor 1 broodje)

1 wit puntje, een flinke klodder mosterd, wat zwitserse kaas (ik gebruikte geraspte emmentaler), 2 plakken geroosterde slagersachterham, 1 á 2 plakken gekruide schouderrollade, 3 kleine zoetzure augurkjes, wat boter.

Zoals je ziet zijn dit behoorlijk wat ingrediënten, maar het meeste (augurkjes, boter, mosterd, ham) heb je wel standaard in huis. Je kan er een beetje mee variëren, door bijvoorbeeld andere ham te pakken, of andere kaas, of door ‘gewoon’ brood te gebruiken in plaats van witte puntjes, maar dit is de manier waarop ik het het lekkerste vind, en waarop hij het dichtste in de buurt komt van een echte Cubano.

 

Hoe maak je het?

Begin met het bakken van de ham in een pannetje met wat olie, zorg ervoor dat de ham licht bruin kleurt en eventueel een beetje knapperig is. Als je een beetje kan multitasken snijd je ondertussen het broodje volledig open en besmeer je beide helften volledig met mosterd. Het is de bedoeling dat je lekker veel mosterd gebruikt, maar zorg ervoor dat je niet té veel gebruikt, de mosterd word namelijk flink warm tijdens het grillen en je wil je handen/mond/gezicht niet branden aan druipende mosterd. strooi vervolgens wat kaas over beide helften. Tegen deze tijd zou de ham ook wel klaar moeten zijn, dus leg op allebei de helften van het broodje ook een plakje ham. Pak vervolgens de rollade en leg die op de onderste helft van het broodje, snijd de augurkjes door de helft en leg die tussen het plakje rollade (je vouwt het plakje dus als het ware dicht). Je kan ervoor kiezen om ook nog wat extra kaas tussen de rollade te doen, maar ik koos ervoor om dat vanwege de calorietjes maar te laten. leg de helften van je broodje weer op elkaar en smeer de buitenkant in met boter. Stop het broodje tussen een hete panini gril, voor zo’n 2 minuutjes en snijd het broodje vervolgens diagonaal door. Dit schijnt karakteristiek te zijn voor de Cubano, maar het ziet er vooral erg leuk uit. Eventueel kun je het serveren met wat saus, maar doordat je er al mosterd en een shitload  behoorlijke hoeveelheid kaas op hebt gedaan, is het voor mij persoonlijk niet nodig.

wpid-20150513_144032.jpg

 

Liefs!

Advertentie