Hola guapa,

Who loves pizza? Ik in ieder geval wel! Toch maakte ik het vroeger niet zo vaak. Ja heel heel lang geleden, toen ik nog bij pap en mam woonde, en zelfs toen kwam er vaak enige vorm van pakjes of zakjes aan te pas. Sinds ik op mezelf woon eet ik eigenlijk bijna geen echte pizza meer. Die diepvries dingen vind ik vooral heel erg smerig tenzij ik extreem weinig tijd heb, of brak ben, pizza bestellen is extreem duur en eigenlijk helemaal niet zo lekker, en zelf maken deed ik eigenlijk niet. Ik verzon wel alternatieven, zoals een pizza maken op een doorgesneden Turks brood, maar de echte pizza leek me allemaal te veel gedoe. Maar, dat is nu verleden tijd. Het is namelijk helemaal niet veel werk of gedoe om zelf pizza te maken. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje geduld.

Omdat ik jullie graag meesleur in mijn enthousiasme, wil ik dan ook hieronder met jullie mijn basisrecept voor pizzadeeg delen.  No worries, het is echt echt echt helemaal niet moeilijk en je kunt er zelfs een beetje mee variëren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in plaats van ‘normaal’ meel, spelt te gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om er kruiden of iets dergelijks door te gooien. Al zou ik dat persoonlijk alleen doen als je een droge pizza maakt, zonder saus. Die kun je dan in stukjes snijden/scheuren en gebruiken als super fancy zelf gemaakte dingen om dipsaus/salsa/salade of iets anders op de smeren bij feestjes. Oké, dat klinkt misschien een beetje vaag maar als je op pinterest  zoekt op ‘breadsticks’ krijg je het idee.  In ieder geval hieronder vind je het recept!

Oh trouwens, in het recept gebruik ik type 00 bloem, dit werkt en smaakt verreweg het lekkerst, maar als je het niet kan vinden kun je ook gewone bloem gebruiken. Of meel. Het voordeel aan type 00 bloem is, is dat het echt heel erg fijn is.

Wat heb je nodig? voor 4 grote pizza’s

500 gram bloem type 00, 2 zakjes gedroogde gist (14 gram gedroogde gist), 1 theelepel zout, een snufje suiker, ongeveer 300 ml lauwwarm water.

Hoe maak je het?

Begin met het door elkaar mengen van de bloem, de gist en de suiker in een kom. Maak vervolgens een kuiltje in het bloemmengsel en doe hier het zout in. Voeg beetje bij beetje het water toe en werk de ingrediënten langzaam maar zeker in elkaar. Als het een enigszins homogeen mengsel is, is het tijd om de deegklomp uit de bak te halen en hem op het aanrecht/je werkoppervlak te gaan kneden. Dit zo’n 10 minuutjes en dan doe je je deegbal in een licht in-ge-oliede kom en dan dek je die kom af met een vochtige schone theedoek om te rijzen. Laat je deegbal zo’n 2 uur rijzen. Hij zou zo ongeveer in volume verdubbeld moeten zijn.

Om verder te werken met je deeg verdeel je het eerst in het aantal pizza’s wat je ervan wilt maken. Je kan kiezen voor 4 grote pizza’s, een aantal kleinere, of een enorme pizza, als je oven groot genoeg is. Rol het deeg zo dun uit als je wilt en bak hem (met of zonder verdere ingrediënten) voor zo’n 10 minuutjes
af op een op 220 graden celcius voorverwarmde oven.

 

Enjoy

Advertentie