Als je een makkelijk bijgerecht zoekt, dat je voor veel mensen in een keer kan klaarmaken, heb ik hier de oplossing voor je! Mijn probleem met gebakken aardappeltjes was altijd dat ik ze niet allemaal tegelijkertijd in de pan kreeg . En bovendien, al die aardappeltjes in een pan liep nooit goed af. Of de helft knalde op de grond, of ze werden niet mooi gaar, of niet knapperig, of juist te knapperig zwart. In ieder geval, het werkte niet voor me. Maar gelukkig was daar mijn grote vriend de oven. 

Op het moment dat je veel eters krijgt is dit heel makkelijk. Je kunt het perfect voorbereiden en voor heel veel mensen tegelijkertijd klaarmaken. Bovendien ziet het er een stuk mooier uit dan de kant en klare krieltjes, aardappelschijfjes,blokjes of weet ik veel wat die je in de supermarkt kan kopen.

Wat heb je nodig? (Je moet de hoeveelheden zelf een beetje inschatten, ik heb bijvoorbeeld zelf aan 2 aardappelen meer dan genoeg, maar dat verschilt per persoon) de hoeveelheden hieronder zijn voor 1 kilo aardappelen)

1 kilo licht kruimelige aardappelen, 50 gram boter, 1 eetlepel olijfolie, 5 takjes rozemarijn, 5 tenen knoflook, 2 eetlepels olijfolie, een scheutje azijn,  peper en zout

 

Hoe maak je het?

Begin met het schillen van de aardappels. Spoel ze nog een keer om en snijd ze in iets kleinere stukken. Ik snijd ze meestal ‘iets groter dan hapklaar’, als je daar iets aan hebt? Breng gezouten water aan de kook en kook je aardappeltjes voor 10 minuten. Giet ze af in een vergiet en hussel ze een beetje rond, zodat ze een beetje korrelig worden aan de randjes. Doe 1 eetlepel olijfolie en de boter in een ovenschaal en verdeel de aardappeltjes erin. Het is belangrijk dat je maar 1 laag aardappeltjes hebt, als je gaat stapelen worden ze niet lekker knapperig. Zet ze een half uurtje in een op 190 graden voorverwarmde oven. Na een half uurtje is het tijd om de kruiden toe te voegen. Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes en hussel ze met de tenen knoflook, de olijfolie en de peper en zout door elkaar. Voordat je de kruiden over de aardappeltjes verdeeld kun je met een aardappelstamper voorzichtig een beetje druk uitoefenen op de aardappeltjes. Op die manier hebben ze relatief meer contact met je ovenschaal waardoor ze, je raad het al, knapperiger worden. Verdeel dan vervolgens je kruidenmengsel een beetje over de aardappeltjes en schuif deze voor nog zo’n 25 tot 30 minuutjes terug. Of totdat ze een goudbruin en krokant zijn!

 

wpid-20150309_195329.jpg

Liefs!

 

Advertentie