De oorsprong van dit receptje komt uit een kookboek dat claimde dat je een carbonara saus best wel met room mocht maken. Ik vind dat onzin en daarom noem ik het een roomsaus met spekjes.

In de loop der tijd heb ik het receptje zo aangepast dat het in de verste verte niet meer lijkt op de ‘alles behalve carbonara‘ uit het boek. Maar om het toch maar even vermeld te hebben: Het origineel komt uit ‘het kookboek voor mannen’. ????

Anyway, zoals ik al gezegd had, het is dus GEEN carbonara saus. Dat wil niet zeggen dat je hem niet kan gebruiken als zijnde een carbonara. Daarvoor is hij namelijk wel uitermate geschikt. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik zelf elke keer wel iets verander aan deze saus, omdat ik hem op een of andere manier toch nog niet optimaal lekker vind, maar hij is wederom wel het proberen waard. Misschien kan jij mij vertellen wat hij nog mist 🙂

Wat heb je nodig?

300 gram speklapjes, 1 grote zoete uit, 3 teentjes knoflook, peper en zout, 500 ml slagroom (zo’n klein kartonnen pakje van de AH), verse peterselie

 

Hoe maak je het

Snijd de speklapjes in kleine stukjes en bak deze in een klein beetje olijfolie uit in een hapjespan. Snipper de ui en de knoflook en gooi eerst de ui bij de spekjes. Wanneer deze glazig is, kun je de knoflook erbij gooien. Wanneer ook deze eventjes gebakken heeft kun je beetje voor beetje de slagroom erbij gooien.  Laat dit eventjes inkoken, maar je moet er wel goed bij blijven, want als room ‘echt’ gaat koken is het niet meer lekker. Snijd op het einde wat peterselie fijn en roer dit door je saus.

 

Normaal zou ik deze saus serveren met spaghetti waar ik een eierdooier, parmezaan en peterselie doorheen heb geroerd (carbonara style). Laatst heb ik het geserveerd met gnocchi, ook erg lekker! Een tip. Niet de gnocchi door de saus roeren, daar wordt de gnocchi papperig van en dan kun je het geheel na een kwartiertje weg gooien. Wat wel erg lekker hierbij is, is rucola met een beetje truffel olie. De truffel brengt iets meer diepte in het gerecht!

Toegegeven ziet het er ook niet optimaal lekker uit, maar trust me  het is echt heerlijk!
image

Adiooos!!

Advertentie