Olaa!

Gister heb ik gegeten met een vriendinnetje. Altijd als wij samen eten beslissen we dat we goedkoop en gezond willen eten, en uiteraard gebeurd dat nooit. Deze keer viel het gelukkig enigszins mee en besloten we voor een risotto met broccoli en tomaatjes te gaan. Simpel en healthy. En het was natuurlijk volledig in het kader van #meatfreemonday

Het maken van risotto kan moeilijk zijn en vereist dus ook enige oefening voor je er mensen mee kunt impressen.
Er zijn 2 tips die ik je mee kan geven wat betreft risotto: de eerste is dat je niet teveel risotto in een keer moet maken. Het is dan moeilijk om de rijst gaar te krijgen. De tweede tip is dat je geduld moet hebben. Het maken van een goede risotto duurt vaak gemiddeld een half uurtje.
Voor de rest is het vooral proberen, proberen, proberen!

Wat heb je nodig?
Klontje boter, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, 250 gram risotto rijst,  1 glas droge witte wijn(wij gebruikten een viognier), 1 stronk broccoli,  ongeveer 0.5 liter bouillon, 1 handje parmezaanse kaas+wat extra voor eroverheen, een handje door de helft gesneden cherry tomaatjes,  eventueel wat noten.

Hoe maak je het?
Begin met het schoonmaken en in roosjes snijden van de broccoli en zet de bouillon op. Gooi de broccoli bij de bouillon en breng het voorzichtig aan de kook. Begin vervolgens met het snipperen van de ui en de knoflook en fruit deze vervolgens in een hapjespan met een dikke bodem. Het kan ook in een wokpan, of gewone pan, zolang het er maar in past en de pan een dikke bodem heeft. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Als de ui en de knoflook zacht zijn geworden kun je de rijst erbij gooien. Draai het vuur wat hoger en zorg ervoor dat elke rijstkorrel gecoat wordt met een laagje van de boter. En zorg ook dat elke rijst korrel als het ware een beetje gaar wordt. Als je denkt dat de rijst er klaar voor is kun je de wijn erdoor gooien. Het is erg belangrijk dat je vanaf dit punt goed blijft roeren! Het is ook erg belangrijk dat je als kok alles goed proeft,  de wijn moet je dus ook goed proeven ;). Als de wijn verdampt is kun je het vuur lager zetten en beetje bij beetje de bouillon met de broccoli gaan toevoegen. Doe dit schepje voor schepje en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige schep is opgenomen door de rijst.  Ga zo door tot dat je denkt dat de consistentie van je risotto goed is, dit is meestal zo als je met je lepel een streep kan trekken in de pan en deze langzaam weer dicht trekt. Soms houdt je een beetje bouillon over en soms moet je wat meer water toevoegen, het verschilt per keer.
Als laatste kun je nog wat kaas en boter toevoegen en even met de deksel op de pan, van het vuur af, laten staan en vervolgens doorroeren. Hier wordt je risotto extra romig van, maar in theorie kun je het ook weglaten.
Schep je risotto op en verdeel de tomaatjes en kaas erover en dan is je home made risotto helemaal klaar!

image

Smakelijk!

Oh trouwens, vaak houdt je wel wat risotto over, hier kun je de volgende dag heerlijke risotto balletjes van maken. Dit doe je door balletjes van je risotto te rollen, die door bloem, ei en paneermeel te halen en vervolgens ofwel te frituren ofwel door ze in een laagje olie te bakken. Erg leuk om een keer te proberen!

Advertentie