Heb jij ook wel eens gehoord dat kippensoep helpt tegen verkoudheid? Ik geloofde daar dus helemaal niks van, maar nu ik toch verkouden begon te worden besloot ik dat ik niets te verliezen had en ging ik aan de slag met het maken van kippensoep.

 

Terwijl ik de bouillon aan het trekken was, wat echt moeilijk lang duurt, kon ik het niet laten en ging ik opzoek naar de bron van het ‘kippensoep helpt bij verkoudheid’-verhaal en wat blijkt, het is wel op iets gebaseerd!  Pas op!!!! Hieronder volgt een enorm nerd verhaal wat ik zelf heel interessant vind, als je er geen bal aan vind, skip dan vooral direct door naar het recept!

Op de universiteit van Nebraska is er onderzoek gedaan naar de medicinale werking van kippensoep en volgens het onderzoek kan kippensoep echt beïnvloeden hoe je je voelt. Nu moet ik ook heel eerlijk toegeven dat ik zelf niet volledig overtuigd ben door het onderzoek, toch zou het op papier moeten werken.

Zo zou kippensoep carnosine bevatten, wat je immuunsysteem zou helpen. Daarnaast bevat de soep ui, knoflook, wortels en eventueel andere groenten. De uien bevatten organosulfiden, die met vitamine D de productie van immuumcellen stimuleren. De wortels bevatten vitamine A en carotenoïden, die de productie van antilichamen helpen. BAM: Doei verkoudheid!

Maar zoals ik al zei, er zitten wat haken en ogen aan het onderzoek. Zo stopt de werking van de soep, zodra je deze uitscheidt. Om continu beschermd te zijn zou je dus continu aan de kippensoep moeten. Hoewel de soep prima lekker is, zie ik mezelf in ieder geval niet alleen maar kippensoep eten.

Oh trouwens, een leuk weetje nog, volgens het onderzoek zit er qua werking geen verschil in zelf gemaakte kippensoep of kippensoep uit blik. Dus als je echt moeilijk ziek bent en/of de gedachte aan een hele kip uitpluizen verschrikkelijk vind, kan je ook gewoon een blik soep kopen! Een voordeel van de zelfgemaakte soep is wel weer dat je zelf bepaald wat erin gaat, zo kan je er lekker extra groente in stoppen en heb je bijvoorbeeld ook helemaal zelf in de hand hoeveel zout je erin wilt gooien.

 

Wat heb je nodig? (voor een enorme hoeveelheid soep waar je de hele buurt mee van hun verkoudheid af helpt)

 • 1 kip
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 5 winterpenen
 • 5 bleekselderijstengels
 • Water
 • Een bosje platte peterselie
 • 4 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 2 theelepels kurkuma
 • Peper en zout naar smaak

 

Hoe maak je het?

 1. Maak de kip schoon en leg hem in een hele hele grote pan, de allergrootste pan die je kan vinden. Maak ook de uien, knoflook, penen en bleekselderij schoon en doe deze bij de kip in de pan. Doe hier ook de laurier, kurkuma, de kruidnagels en een beetje peper en zout bij. Snijd de steeltjes van de peterselie fijn en doe deze ook bij de kip in de pan. Voeg vervolgens zo veel water toe dat alle ingrediënten onder water staan.
 2. Breng het geheel voorzichtig aan de kook en laat het voor 3 uur zachtjes koken. Vis na drie uur de groenten en de kip uit de soep. Zeef de soep, zo haal je makkelijk de laurier en kruidnagel uit de vloeistof. De gezeefde vloeistof is je zelfgemaakte bouillon! Deze laat je nu afkoelen.
 3. Snijd ondertussen de gekookte groente in stukjes. Je kan het zo grof of zo fijn maken als je zelf wilt. Ik vind het zelf mooier als de groente wat fijner gesneden is. Verder kan je de kip alvast pluizen. Ik moet zelf zeggen dat ik het erg veel kip vind. Normaal vond ik het altijd wel meevallen, maar nu had ik denk ik een te grote kip gekocht. Als je denkt dat je te veel kip hebt, voeg dan niet (zoals ik) alles toe aan je soep. Hou gewoon de helft apart. Je kan er ook voor kiezen om überhaupt geen hele kip te kopen, maar de bouillon te trekken van kipdijfilets waar het bot nog in zit.
 4. Als de groente gesneden is en de kip gepluisd, moet je nog steeds wachten tot de soep volledig afgekoeld is, op deze manier kan je namelijk heel makkelijk het vet van de soep af halen. Wanneer je het niet erg vind dat er een beetje vet in je soep zit kan je het ook gewoon laten zitten of als je vaker bouillon hebt gemaakt kan je ook tijdens het trekken van de bouillon het vet van de bouillon afscheppen. Maar het laten afkoelen is de makkelijke oplossing. Voeg als je klaar bent met de bouillon, de groente en de kip weer toe aan de bouillon en breng het weer aan de kook voor je het serveert.

 

 

img_4403-2

Je kan de soep helemaal customizen, door er bijvoorbeeld wat gember, rode peper en taugé (extra gezond) door te doen, of door er zoete aardappel, pastinaak en knolletjes door te doen. Maak het helemaal je eigen smaak. Ik zelf vind mijn soep het lekkerst als er relatief meer bouillon in zit, met lettervermicelli (kippensoep zonder lettervermicelli is geen kippensoep) maar die kon ik deze keer niet vinden in de supermarkt, dus helaas.

 

Liefs!!

Advertentie