En zo zitten we ineens alweer 2 weken in het nieuwe jaar. En heb ik nog 0.0 recepten gedeeld. Omdat ik ziek ben geweest en keihard aan het studeren ben voor tentamens zal het de komende tijd nog steeds wel wat rustiger blijven, maar hé, dat gebeurd soms.

In het kader van goede voornemens ben ik absoluut aan het falen, want voor echt uitgebreid koken heb ik nu geen tijd en om nu te zeggen dat wat ik wel produceer allemaal supergezond is zou ook overdreven zijn. Daarom een receptje uit de super oude doos. Zoete aardappelfrietjes, met een simpele salade en vlees. Het vlees kan je weglaten als je vegetarisch of veganistisch wilt eten. Maar ik houd van vlees, dus the more the better.

Zoete aardappelfrietjes vind ik geweldig lekker. Maar het is nog best wel moeilijk om zelfgemaakte zoete aardappel frietjes knapperig te krijgen. Als ik haast heb en zin in friet kies ik dan ook voor de diepvries variant, maar de zelfgemaakte zijn toch wel een stuk lekkerder.

De frietjes die je hier op de foto ziet zijn misschien ietwat rustiek, maar ik had denk ik geen zin om mooie rechte frietjes te snijden.

 

Wat heb je nodig?

Voor de frietjes:

 • Minimaal 1 grote zoete aardappel per persoon
 • Zonnebloemolie
 • Maizena (ongeveer een eetlepel)
 • Zout, peper en paprikapoeder
 • Eventueel chilipoeder, knoflookpoeder of een ander kruid naar jouw keuze

Voor de salade:

 • 3 rijpe tomaten
 • 1 klein sjalotje
 • 2 theelepels kappertjes
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Peper en zout

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 220 graden Celsius.
 2. Je kan ervoor kiezen om de zoete aardappel met schil en al in frieten te snijden, maar ik vind dat minder lekker, dus ik schil de aardappel altijd voor ik hem in frieten snijd.
 3. Doe de frietjes in een grote schaal of in een ziplockbag en voeg de maizena en olijfolie toe. Voeg genoeg toe zodat alle frietjes in een dun laagje olie/maizena bedekt zijn. Voeg ook het peper, zout, paprikapoeder en eventueel andere kruiden toe en schud dit ook goed door elkaar zodat het goed verdeeld is.
 4. Doe de frietjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zorg ervoor dat de frietjes niet te dicht op elkaar liggen. Schuif de bakplaat met frietjes voor zo’n 30 minuten in de oven, en keer de frietjes halverwege om.
 5. Maak in de tussentijd de salade. Snijd hiervoor de tomaten in plakken, snijd het sjalotje in dunne halve ringen en doe de tomaat en de sjalot in een bak met de kappertjes. Maak een snelle vinaigrette van de olie en de balsamico en breng deze op smaak met peper en zout. Je kan nu twee dingen doen, of de vinaigrette apart houden en hem aan tafel over de salade gieten, of je giet hem er nu al door, zodat de smaken in kunnen trekken. Als je de vinaigrette er direct al overheen gooit wordt de salade wel minder mooi, maar hij smaakt wel lekkerder, het is net even wat je zelf het belangrijkste vindt.
 6. Serveer de zoete aardappelfrietjes, met de salade en dus eventueel een stukje vlees!

IMG_1422

Liefs!!!

Advertentie