Jaa, het is vakantie! Ik ben keihard aan het genieten van niks doen en daarom is het bloggen er enigszins bij in geschoten. Maar het kerstdiner is ondertussen helemaal gepland en bijna helemaal voorbereid, dus dat zit wel snor. Het gerechtje wat ik vandaag met jullie deel is iets wat helaas niet bij ons op het kerstmenu staat, maar wat wel erg lekker is.

De afgelopen dagen ben ik mega vaak in de IKEA geweest omdat ik mijn kamer aan het herinrichten ben. Dat is voor jullie totaal irrelevant, maar het heeft wel iets te maken met het recept van vandaag: köttbullar.

Köttbullar zal de meeste van jullie niet zo heel veel zeggen, maar Zweedse gehaktballetjes vast weer wel. Het is absoluut niet moeilijk, het enige principe wat je in je hoofd moet houden is less is more.

De roomsaus vond ik persoonlijk wel wat lastig op smaak te krijgen, als je nu geen geduld hebt om voorzichtig te blijven proeven en verbeteren kan je er ook gewoon wat juspoeder doorheen knallen, maar met zout, peper en heel veel geduld en liefde lukt het ook.

Bij de IKEA krijg je als rode saus lingonberryjam. Die had ik niet in huis en kon ik nergens vinden, dus besloot ik voor cranberry compote te gaan, die kan je zelf maken, maar je kan hem ook kant-en-klaar kopen.

Het hele IKEA idee moet je even links laten liggen, want qua smaak is dit niet te vergelijken, en de opmaak kan je op zo chique maken als je zelf wilt.

 

Wat heb je nodig? (voor 3 personen)

 • 300 gram half-om gehakt
 • 1 ui
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 1 ei, losgeklopt
 • Peper en zout
 • 200 ml volle melk (plus wat extra voor de puree)
 • Wat boter (voor de puree)
 • Wat croma
 • 3 pof aardappelen
 • Lingonberry of cranberry compote.
 • Groente om erbij te serveren, bijvoorbeeld sperziebonen o.i.d.

 

Hoe maak je het?

 1. Begin bij de gehaktballetjes, snipper hiervoor het uitje heel erg fijn, zo fijn als je het maar kan krijgen.
 2. Meng het gesnipperde uitje, het gehakt, het paneermeel en het ei goed door elkaar en breng het geheel op smaak met peper en zout. Rol van het gehakt balletjes ter grote van een walnoot.
 3. Pof de aardappelen in de magnetron, dit duurt zo’n 9 minuutjes. Je kan aardappelen kopen in een stoom zak. Kan je die niet vinden, of wil je die niet kopen kan je met een vork wat gaatjes prikken in de aardappels en ze met wat water op een bordje in de magnetron doen. Vergeet ze dan niet halverwege om te draaien.
 4. Bak de balletjes rondom bruin in de tijd dat de aardappelen poffen.
 5. Als de balletjes bruin en gaar zijn haal ze dan uit de pan en zet ze even apart (of zet ze even in een voorverwarmde oven om ze goed warm te houden) en doe de melk in de vieze pan. Roer alle aanbaksels los en breng de saus op smaak met zout en peper. Breng de melk tegen de kook, zodat de saus begint in te dikken. Blijf de saus net zo lang op smaak brengen, totdat jij er tevreden mee bent.
 6. Pel de gepofte aardappels en stamp ze tot een puree met wat boter en wat melk.
 7. Serveer de ballen met de puree, de cranberry compote en wat groente.

Liefs!!

IMG_1631

Advertentie