Mama maakte vroeger best vaak ovenschotels in de winter. Als ze moest werken zorgde ze dat ze de avond van te voren, of ’s ochtends al alles klaar had gemaakt en dan moest ik als ik uit school kwam de oven aanzetten en de ovenschotel in de oven schuiven. Deze boerenkoolschotel was bij iedereen thuis een favoriet.

Hoe dat kan weet ik niet. Ik had vroeger namelijk een hartgrondige hekel aan champignons en roquefort vond ik veel te sterk smaken, dus dat at ik ook liever niet. Maar in combinatie met de rest van de ingrediënten van deze schotel vond ik het dan wel weer lekker.

Door de combinatie met noten en champignons wordt de boerenkool schotel wat herfstiger en met de roquefort heeft het ook nog iets fancy’s.

Maar goed, ik had laatst geen idee wat ik wilde gaan koken toen ik ineens zin kreeg in deze ovenschotel. Ik had hem sinds ik in Nijmegen woon niet meer gegeten en er ook niet meer aan gedacht, maar ik ben erg blij dat ik nu ook dit receptje met jullie kan delen!

Één kleine waarschuwing is dat de schotel vrij zwaar is. Volgens het originele recept moet je meer aardappelen en minder groenten gebruiken, dat vond ik te heftig. Maar varieer zelf een beetje en kijk wat je lekker vindt. Het enige waar ik persoonlijk niet echt mee zou gaan knutselen is de verhouding boerenkool-crème fraîche saus. Die is zo prima.

Ik heb bij mijn semi-aangepaste recept wel het aantal personen van het originele recept aangehouden, maar ik denk dat je met deze hoeveelheden genoeg hebt voor een avondmaaltijd voor 6 tot 8 personen. Helemaal als je ervoor kiest om er een (lichte) salade bij te serveren.

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 • 500 gram aardappelen
 • 300 gram boerenkool
 • 5 uien (ik gebruikte sjalotten)
 • 100 tot 150 gram (kastanje)champignons
 • 100 gram roquefort
 • 2 dl melk
 • 25 gram bloem
 • 2 dl crème fraîche
 • 100 gram cashewnoten
 • Boter
 • Peper, zout, nootmuskaat

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met je mise-en-place. Schil de aardappelen, borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes, snijd het uitje in (halve) ringen en vet je ovenschaal, of kleine ovenschaaltjes in met boter. Ik heb het deze keer gemaakt in zo’n ijzeren ring (hoe heet zo’n ding?), omdat ik op de foto wilde laten zien dat het uit allemaal laagjes bestaat. Als jij ook zoiets wilt doen, kan het prima, maar houdt er dan rekening mee dat die ring enorm warm is als hij net uit de oven komt, dus dat je hem niet zomaar met je handen eraf kan halen.
 2. Kook de aardappelen en de boerenkool apart van elkaar.
 3. Verhit ondertussen een flinke klont boter in een koekenpan en bak hier de ui en de champignons bruin in. Breng het op smaak met zout en peper.
 4. Stamp met wat melk, boter, zout en nootmuskaat een smeuïge puree van de aardappels.
 5. Verhit wat boter(ongeveer 25 gram) in een pannetje en bak hier de bloem gaar in. Voeg vervolgens 1 dl koude melk toe en roer goed. Als de melk is opgenomen, voeg dan de crème fraîche toe en roer ook dit weer goed door. Roer deze saus door de (afgegoten) boerenkool.
 6. Begin met het opbouwen van je schotel. Doe hiervoor eerst een laag aardappel puree in je ovenschaal. Doe hier vervolgens een aantal scheppen van het uien champignon mengsel over en top het af met de boerenkool. Verkruimel hier wat roquefort over en strooi er ook nog wat cashewnootjes overheen.
 7. Schuif je ovenschoten voor zo’n 20 minuutjes in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven.

IMG_1187

Liefs!!

 

Advertentie