Afgelopen week had ik tentamens en wilde ik dus semi gezond eten. Dus maakte ik linzen met zalm!

Wat er bij veel studenten bij in schiet tijdens het studeren is goed eten. Dit is heel erg jammer, omdat je met de juiste voeding net dat kleine beetje extra concentratie kan opwekken, maar omgekeerd werkt het helaas ook. Eet je niet goed of gezond, kan dat negatieve effecten hebben op je reactievermogen, aandacht, mentale verwerking en geheugen. Er word zelfs gezegd dat mensen die lijnen in een onderzoek even slecht scoorden op een intelligentie test als mensen die 2 glazen alcohol op hadden.

 

Massaal vitamines slikken heeft betrekkelijk weinig zin, het beste kan je je tekorten compenseren door gezond en gebalanceerd te eten. Als je toch perse iets met supplementen wilt doen kan je beter zink, jodium of ijzer slikken. Zink helpt bij leren en onthouden, jodium kan helpen tegen vermoeidheid en ijzer schijnt iets te maken te hebben met neurotransmitters in je hersenen en dat is dan weer van invloed op de ontwikkeling van je intellect.

 

Maar goed, dat is allemaal semi-wetenschappelijke praat. Uiteindelijk moet je doen wat voor jou het beste werkt, jij bent immers degene die moet studeren en presteren. Wat voor mij persoonlijk het beste werkt is af en toe iets totaal anders doen, om mijn aandacht te verzetten. Als foodie duik ik dus tijdens het studeren 9 van de 10 keer de keuken in. Ik heb me ooit laten vertellen dat vette vis heel goed voor je is, en de WHO vind dat we massaal weer aan de peulvruchten moeten. Dus de combinatie linzen en zalm was win-win.

 

Deze linzen met zalm heb ik ooit gegeten bij mijn lieve zus, die heel lekker en uitgebreid had gekookt. Het maken kost wel wat tijd, omdat het gerecht uit verschillende onderdelen bestaat, die je afzonderlijk van elkaar moet maken, voor je het gerecht kan maken. Mijn zus had het recept opgeduikeld uit een kookboek van Ferran Andria, de chef van restaurant El Bulli.

 

Om het gerecht te maken, moet je eerst een Picada en een Sofrito maken. Een picada kan je het beste omschrijven als een soort catalaanse pesto en de sofrito lijkt ergens op de Italiaanse soffritto, maar bevat ook tomaatjes. Zowel de picada en sofrito kan je een weekje in de koelkast bewaren en in de vriezer zijn ze allemaal langer te bewaren. De porties die je maakt zijn behoorlijk, maar het is absoluut niet erg om de picada en de sofrito op voorraad te hebben, omdat je het kan gebruiken als basis of smaakmaker voor heel veel gerechten.

 

Wat heb je nodig?

 

Voor de picada

 • 0,5 gram saffraan
 • 25 gram peterselie
 • 1 teen knoflook
 • Flinke scheut olijfolie (ongeveer 40 ml)
 • 35 gram amandelen (ik gebruikte amandel schaafsel)

 

Voor de sofrito

 • 1 teen knoflook
 • 50 ml olijfolie
 • 4 uien
 • Mespuntje tijm
 • Mespuntje rozemarijn
 • Mespuntje laurier
 • 150 gram gezeefde tomaten

Zalm met linzen (voor 2 personen)

 • 300 gram zalm
 • 2 theelepels verse peterselie
 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 eetlepel sofrito
 • 200 ml visbouillon
 • 1 blikje linzen
 • 2 theelepels picada
 • Zout

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de picada. Rooster hiervoor de noten en verpak de saffraan in een pakketje van aluminium folie. Rooster dat pakketje voor zo’n 20 seconden in een droge, hete koekenpan. Doe dit niet te lang, dat deed ik en toen was m’n saffraan zwart. Dat was een duur grapje. Doe de (afgekoelde) noten, saffraan in een kom met de peterselie knoflook en olie. Maak hier met een mixer een grove pasta van.
 2. Maak daarna de sofrito. Pureer hiervoor de schoongemaakte uien met een staafmixer tot een prutje. Pers de knoflooktenen boven een pan met de olie en bak de knoflook bruin. Voeg de uien toe en bak deze samen met de kruiden zo bruin mogelijk zonder ze te laten verbranden. Voeg 4/5e van de tomaten toe en laat het een half uurtje zachtjes pruttelen. Als er te veel vocht verdampt, kan je weer wat water toevoegen. Voeg na een half uurtje de rest van de tomaten toe en laat het weer een half uurtje pruttelen.
 3. Voor het echte maken van het hoofdgerecht maak je eerst de zalm schoon. Dat wil zeggen dat je het vel van de zalm af haalt en er voor zorgt dat er geen graatjes meer in de zalm zitten. Slimmer in dit geval is om een al schoongemaakt stukje zalm te kopen. Ik stond zelf namelijk eventjes te prutsen om de graatjes uit de zalm te halen, omdat echt een rotklusje is als je zo onhandig bent als ik. Snijd de schoongemaakte zalm vervolgens in blokjes van ongeveer 3 centimeter.
 4. Bak de sofrito voor 1 minuutje in een pan, voeg de bouillon en de linzen toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de picada toe en laat het geheel voor zo’n 10 minuutjes pruttelen.
 5. Strooi eventueel wat zout over de zalm en doe de blokjes zalm in de pan bij de linzenprut. Keer na 1 minuutje voorzichtig de zalm om. Voeg een beetje peterselie toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar. Serveer de linzen met zalm in een mooi diep bord met eventueel nog wat extra peterselie.

IMG_1109

Liefs!! X

Advertentie