JAAA het 100e bericht is een feit! Ik had jullie beloofd iets bijzonders te doen en dat doe ik dan ook! Vandaag deel ik namelijk mijn receptje voor champagne sabayon!

Sabayon of zabaglione is een een Italiaans nagerecht van eidoorers, suiker en een vorm van alcohol. Officieel is sabayon eigenlijk een saus. Je serveert hem bijvoorbeeld over fruit, cake of ijs. Tegenwoordig wordt het ook als afzonderlijk nagerecht geserveerd, maar dat is eigenlijk dus niet de bedoeling. Sabayon is enorm veelzijdig, omdat je zelf kan kiezen met wat voor wijn je hem maakt.

Ik koos ervoor om de sabayon te serveren over champagne-aardbeien. Die maak je door wat champagne aan de kook te brengen en vervolgens over schoongemaakte aardbeien heen te gooien. De smaak van de champ trekt zo in de aardbeien, die ook een klein beetje zacht worden door de hitte.

Ik wil een kleine voetnoot geven over het maken van sabayon. Sabayon is namelijk wat men noemt een tafelbereiding. Dit betekend dat sabayon van origine aan tafel voor je wordt gemaakt. Als je dat niet doet, zorg er dan in ieder geval voor dat je de sabayon zo snel mogelijk na het souffleren serveert.

In het recept vind je de hoeveelheden voor sabayon voor 1 persoon. Als je het voor meerdere mensen maakt kan je het recept gewoon verveelvoudigen. Ik gebruik zelf altijd een van de halve eierschalen om mijn suiker en wijn af te meten. Spoel ze even af en gebruik ze vervolgens als maatschaal. Als je om wat voor reden dan ook graag meer afwas wilt, voldoet een eetlepel ook als maatding.

Wat heb je nodig?

  • 1 eierdooier
  • 1 halve eierschaal suiker
  • 1 halve eierschaal champagne

Hoe maak je het?

  1. Zet een au bain-marie op, en doe de eierdooier, samen met de suiker en de champagne in een vuurvaste schaal.
  2. Klop de dooier, suiker en champagne luchtig met een garde en zet de schaal vervolgens op de au bain-marie.
  3. Blijf de sabayon continu luchtig kloppen. In horeca taal heet dat souffleren. Ga net zolang door tot de sabayon de structuur heeft van yoghurt en in volume is verdubbeld.
  4. Serveer de sabayon DIRECT over wat fruit, of iets anders en geniet van je staaltje professionele kookkunst.

IMG_3287

Liefs!!

Advertentie